Fransa'da siyaset ve medyadaki ayrılıkçı söylemler İslamofobi'yi körüklüyor

Hakaret ve tehdit içerikli mektup alan Uluslararası Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi Genel Başkanı Gedikoğlu, "Bu mektubun, Fransa’nın değişik yerlerinde camilere, derneklere, kurumlara, yapılan saldırıların bir uzantısı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Fransa'da siyaset ve medyadaki ayrılıkçı söylemler İslamofobi'yi körüklüyor

Fransa'da göçmen kökenli vatandaşların demokratik katılımı, eşit hakları ve temsili, ırkçılık ve İslamofobi gibi alanlarda faaliyet yürüten Uluslararası Adalet, Eşitlik ve Barış Konseyi (COJEP) Genel Başkanı Ali Gedikoğlu, maruz kaldığı İslamofobik ve ırkçı tehditlerin son dönemdeki siyaset ve medya söyleminin bir sonucu olduğunu belirterek "Siyaset ve medyanın dili, İslamofobik nefreti körüklüyor." dedi.

Strazburg merkezli ve Avrupa'da BM'ye akredite tek Türk sivil toplum kuruluşu olan COJEP'in Genel Başkanı Gedikoğlu yaptığı açıklamada, iki gün önce posta kutusunda kendisine ve Müslümanlara yönelik hakaret ve tehditler içeren bir mektup bulduğunu söyledi.

Gedikoğlu, mektupta Google çevirisiyle yazılmış Türkçe hakaretler ile tehditler ve resimlerle yapılan çirkin yakıştırmalar bulunduğunu, açık ırkçı içeriğine rağmen mektubun bir Türkiyeli tarafından yazılmış gibi lanse edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Mektup, ramazanın ilk günü gönderildi

Mektubun postane yoluyla, ramazanın başladığı gün gönderilmesini de sembolik anlamda önemli ve rahatsız edici bulan Gedikoğlu, mektupla ilgili Strazburg emniyetine suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Gedikoğlu, çalışmalarının ırkçıları rahatsız ettiğinin anlaşıldığını belirterek "Bu mektubun, Fransa’nın değişik yerlerinde camilere, derneklere, kurumlara, yapılan saldırıların bir uzantısı olduğunu düşünüyorum. Irkçı ve İslamofobik bir saldırı olarak görüyorum." diye konuştu.

Fransa'da 1985’ten beri dernek faaliyetleri yürüttüğünü ve 1985-1999 yıllarında Fransa’da Milli Görüş teşkilatının gençlik kolları başkanlığını yaptığını kaydeden Gedikoğlu,1998’den itibaren de COJEP'İ bağımsız bir dernek olarak kurduklarını anlattı.

Karalama kampanyası sonrası COJEP, yerel faaliyetlerini askıya aldı

Ali Gedikoğlu, "COJEP'i, artık geri dönmeyeceğiz, göçmen değiliz, yerleşik hayatın bir parçasıyız dediğimizde, buradaki geleceğimiz varlığımızla ilgili kaygılarımızı gidermek için kurduk. Derneğimiz göçmen kökenli Fransa vatandaşlarının demokratik katılımı, eşit hakları, temsili, ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi, göç, göçmenlik gibi konularla ilgili çalışmalarda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Son 20 yıldır yerel, ulusal ve uluslararası seviyede yüzlerce faaliyetler yürüttüklerini ancak son dönemde Fransa'da medya üzerinden COJEP'e karşı yürütülen ağır bir karalama kampanyasına maruz kaldıkları için Kasım 2020'de yerel çalışmaları durduklarını dile getiren Gedikoğlu, şunları kaydetti:

"Karalama kampanyası, sahadaki arkadaşlarımızı ciddi şekilde zora soktu. Derneklerimizin bulunduğu şehirdeki kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapma şansını elinden aldı. Lyon kentinde geçmiş senelerde Engelliler Forumu'nu beraber düzenlediğimiz partner derneklere 1 yıl sonra şehirde salon vermediler. Gerekçe de bizimle forum yapmalarıydı. Buna benzer çok sayıda olay yaşandı."

Gedikoğlu, bu noktada COJEP'in yerel faaliyetlerini dondurma kararı aldıklarını, COJEP International bünyesindeki çalışmaları ise sürdürdüklerini aktardı.

AA