Sudan Askeri Geçiş Konseyi’den ‘İslam hukuku’ isteği

Sudan'da yönetimi elinde bulunduran Askeri Geçiş Konseyi, ülkede yeni yasaların Şeriata dayanması gerektiğini söyledi.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi’den ‘İslam hukuku’ isteği

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, protesto grupları liderleri ve muhalif gruplar tarafından sunulan geçici yönetim sisteminin genel yapısı konusunda anlaştıklarını, ancak sistemin İslam hukukuna dayanmasını istediklerini açıkladı.

Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebaşi, dün düzenlediği basın toplantısında, “İslam hukuku, gelenek ve göreneklerini, Sudan Cumhuriyeti’nde kanunların kaynağı olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Sözcü, muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Güçleri Bildirgesi tarafından önerilen anayasa taslağına ilişkin bir soruya cevaben, konseyin, ülkede olağanüstü hal ilan etme yetkisinin belgede belirtildiği gibi ‘Başkanlık Konseyi’nde değil egemen güçte’ olması gerektiğine inandığını söyledi.

Kebaşi, “Özgürlük ve Değişim Güçleri Bildirgesi’nin, Sudan’ın yararına ulusal bir ruhla verilen cevabı kabul edeceğinden eminiz” dedi. Göstericileri öldürmekle suçlanan kişilerden birinin bile kaçamayacağını, soruşturmanın süreceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Sudan Özgürlük ve Değişim Güçleri, daha önce askeri konseye sundukları, iktidarın sivillere verilmesini öneren anayasa bildirisi hakkında olumsuz cevap aldıklarını açıklamıştı.

Ajanslar