Çocukların gözüyle ramazan

Ramazan ayını büyük bir coşku içerisinde geçirdiklerini belirten Mardinli çocuklar, oruç tutabilmenin sevincini yaşadıklarını belirttiler.

Kendilerine henüz farz olmadığı halde ramazan ayında oruç tutmanın sevinci içerisinde olan çocuklar, rahmet ikliminin heyecanına ortak oluyorlar.

Kimi çocuklar oruçlu olmayı fırsat bilerek ramazan ayını ibadet ve Kur'an-ı Kerim dersi alarak ihya etmeye çalışırken, kimisi de çalışarak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.

Ramazan ve oruç ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan niyetli çocuklar, en mutlu oldukları anın ise iftar vaktinde ailece sofrada oturmak olduğunu ifade ettiler.

“İnşallah herkes orucu tutar”

Ramazan ayının başladığından beri oruç tuttuğunu belirten 10 yaşındaki Yakup Dündar, “Bugün ramazanın 3’üncü günü, 3 gündür oruç tutuyorum ve çok güzel geçiyor. Fazla acıkmıyorum, sadece bazen susuyorum. Allah orucumu kabul etsin. Tüm arkadaşlarımın da tutmalarını tavsiye ediyorum. İnşallah herkes orucu tutar.” diye konuştu.

“Hem oruç tutuyorum hem de çalışıyorum”

Sabah okula gittiğini, öğleden sonra da çarşıya gelerek oruçlu halde çalıştığını söyleyen 9 yaşındaki Suriyeli Ahmet Halef, “Ramazan; inşallah herkes için çok güzel geçer. Geçen sene de oruç tuttum, bu sene de inşallah hepsini tutacağım.” dedi.

“Oruç tutmaya çocukken başlamalıyız”

Hava serin olduğu için fazla susamadığını ama acıktığını söyleyen Abdullah Karaoğlu, Allah’ın kendilerine yardım ettiğini söyledi.

Karaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Allah herkesin tuttuğu orucu kabul etsin inşallah. Hava serin olduğu için insan zorlanmıyor onun için herkesin oruç tutması lazım. Oruç tutuyorum ama o kadar güzel geçiyor ki sanki hiç oruçlu değilim. Biz çocuklar daha fazla avantajlıyız. Biz sadece okula gidip eve geliyoruz. Ama büyüklerimiz hem oruç tutuyorlar hem de çalışıyorlar. Oruçlu halde hamallık yapan var. Onun için biz çocuklar çok şanslıyız. Bide biz çocuklar çocukken oruç tutmadığımızda büyüdüğümüzde bize çok zor gelir ama çocukken tuttuğumuzda büyüğümüzde bize zor gelmez. Onun için daha çocukken oruca başlamalıyız. Oruç tutmak çok güzel bir şeydir.”

“Allah yardım ediyor”

11 yaşındaki Suriyeli Ali Halef adlı çocuk ise “Çok şükür oruçluyum. İnsan niyetlenip oruç tuttuğunda Allah yardım ediyor. Şu ana kadar hiç zorlanmadım. Oruç tutmak çok güzeldir, herkese tavsiye ediyorum.”  dedi.

“Oruçlu olmak çok güzel”

Oruçlu olduğunu, hava sıcak olduğunda zorlandığını ama şimdi hava serin olduğunu için hiç zorlanmadığını söyleyen Muhammed Sadık Mecid, oruçlu olmanın çok güzel bir duygu olduğunu, ramazanın çok güzel geçtiğini ve herkese tavsiye ettiğini belirtti.

“Oruçlu olduğumuzda fakirleri daha iyi anlıyoruz”

Oruç tutmanın çok güzel olduğunu belirten çocuklardan Enes Erer, “Oruç tutmayanlar oruç tutanların yanında su içtiğinde oruçlu olanında canı çekiyor. Onun için hepimiz oruç tutsak daha güzel olur. İnsan oruçlu olduğunda küfür de etmiyor. Oruçlu olduğumuzda parası olmadığı için yemek bulamayanları hatırlıyoruz.” diye konuştu.

 “Ramazan orucunun hepsini tutacağım”

Ramazanın çok güzel geçtiğini belirten Mehmet Beşir Özcan (13) ise üç gündür oruç tuttuğunu ve ne acıktığını ne de susadığını söyledi.

Özcan, “Oruç tutmak çok güzel, hiç zorlanmıyorum ramazan çok güzel geçiyor. Biz çocuklar ne kadar tutabilsek bizim için o kadar iyidir. Geçen sene hiç oruç tutmadım bu sene tutmaya başladım. İnşallah bu yıl ki ramazan orucunun hepsini tutacağım.” dedi.

“Tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum”

Orucun çok güzel geçtiğini ve tüm arkadaşlarına da tutmaları tavsiyesinde bulunan Hasan Aslan (10), “Oruçluyum, oruçlu olmak çok güzeldir.  Oruçtan memnunum çünkü çok güzel geçiyor. Tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum.” dedi.

İLKHA