Serrac-Hafter uzlaşısı Trablus'ta protesto edildi

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Libya Ulusal Ordusu (LUO) arasındaki uzlaşı girişimi Trablus’taki İslami gruplar tarafından Şuheda Meydanı’nda protesto edildi.

Serrac-Hafter uzlaşısı Trablus'ta protesto edildi

Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başkanı Fayiz es-Serrac ve ülkenin doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter arasındaki uzlaşı girişimi İslami muhalefet tarafından karşı çıkılıyor. Gece saatlerine kadar süren protesto gösterilerine Eski Ulusal Konferans Lideri Nuri Ebu Sehmin’inin bazı yandaşları da katıldı.

Göstericiler aralarından açık siyasi ihtilafa rağmen Hafter ile Serrac’ın aynı kefeye koyarken görevden uzaklaştırılmış olan eski müftü Sadık el-Giryani’yi destekleyen sloganlar attılar.

Olası uzlaşıyı “ihanet” olarak tanımlayan göstericiler radikalizm gerekçesiyle gözaltına alınan Müslümanların serbest bırakılmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya Temsilcisi Gassan Selame karşıtı sloganlar atan göstericiler birbirlerine tek saf olma çağrısı yaptı. UMH karşıtı bazı çevreler Trablus kapılarında savaş davulları çalarken Hafter’in liderliğini yaptığı LUO’nun Trablus’a girerek bölgeyi silahlı milislerden temizlemek istediğini söylüyor. Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerinden Belkasım Kazit ise şehrin yıkımına neden olacak böylesi bir özgürleştirme yöntemine karşı olduğunu belirtti.

Hafter Trablus’a saldırabilir

Reuters’ın aktardığına göre Hafter Trablus’a askeri operasyon gerçekleştirmek istediğini açıklamadı ancak LUO birçok kez,  ilerleyen süreçte Hafter’in Libya’nın askeri lideri olarak kabul edilmemesi durumunda böyle bir adım atılabileceğini ima ederken bazıları 2014 yılından beri bunu istiyor.