Cuba, Hartum ayaklanmasının bir benzerinin yaşanmasından tedirgin

Cuba, Hartum ayaklanmasının bir benzerinin yaşanmasından tedirgin

Güney Sudan hükümetinden üst düzey bir yetkili, gençleri kuzeydeki komşu ülkede gerçekleştirilen devrimin bir benzerinin başkent Cuba’da patlak vermemesi konusunda uyardı. Güney Sudan’daki sosyal medya platformlarında 16 Mayıs’ta barışçıl yürüyüşler düzenleme çağrıları yapılmıştı.

Güney Sudan Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael Makuei dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, hükümetin barış anlaşmasını uygulama konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Sudan’daki halk ayaklanmalarını bir benzerinin ülkede gerçekleştirilmesi konusunda uyarıda bulunan Makuei hükümet değişikliğinin ancak sandık sonuçları ile olabileceğini vurguladı.

Makuei, ülkesindeki gençlere demokrasiye götürecek doğru prosedürleri takip etme çağrısında bulundu. Hükümetin muhalefetle imzaladığı barış anlaşmasının, geçiş sürecinden 3 yıl sonra özgür ve adil seçimler gerçekleştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit hükümetinin görevi bırakmasını isteyenler tarafından sosyal medya platformlarında, Cuba ve çok sayıda şehirde 11 Nisan’da eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el- Beşir’in devrilmesine yol açan gösterilere benzer protestolar başlatma davetleri konusunda ciddi tartışmalar yürütülüyor.

Michael Makuei, protestolar başlatmayı hedefleyen kişileri, “Sokaklara çıkabilirler ancak bunun sonuçlarına katlanırlar. Bu girişimleri yönetenlerin kimler olduğunu biliyoruz” diyerek tehdit etti. Bazı gençlerin Sudan’da patlak veren protestolara benzer ayaklanmalar başlatma gayretinde olduğuna dikkat çekti. Açıklamasında herhangi bir isim vermeden dış grupları, Güney Sudan’ı istikrarsızlaşma girişimlerinde bulunmakla suçlayan Makuei “Bir kez daha gençlerin ölmesini istemiyoruz. Güney Sudan’daki gençlerin diğer ülkelerde olup bitenleri örnek almaması gerek” diye konuştu.

Ajanslar