AFP: Hamas, Ankara ile Tel Aviv arasındaki yakınlaşmaya ne diyor?

AFP'nin analizinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Filistin'in ateşli bir savunucusu olarak Hamas'a destek verdiği" ifade edilirken, Hamas'ın bu yakınlaşmayı endişeyle izlediği belirtiliyor.

AFP: Hamas, Ankara ile Tel Aviv arasındaki yakınlaşmaya ne diyor?

İşgalci İsrail'in Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un geçtiğimiz hafta Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin Hamas tarafından "endişeyle" karşılandığı belirtiliyor. Ancak bazı uzmanlar, Ankara ve Tel Aviv arasındaki yakınlaşmanın Hamas için 'zayıf da olsa bir umut kaynağı' olduğunu söylüyor.

AFP'nin analizinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Filistin'in ateşli bir savunucusu olarak Hamas'a destek verdiği" ifade ediliyor.

Analizde, 2010'daki 'Mavi Marmara' baskınıyla gerilen diplomatik ilişkilerin son dönemde yerini yakınlaşmaya bıraktığı; Herzog ile Erdoğan'ın buluşmasının da Ankara-Tel Aviv arasındaki ilişkilerde bir "dönüm noktası" olarak nitelendirildiği aktarılıyor.

"Hamas, Isaac Herzog'un ziyaretini eleştirdi, ancak Türkiye müttefikini azarlamadı." denilen yazıda "Türkiye, İsrail'in sınır dışı ettiği Hamas yetkilisi Salih El Aruri başta olmak üzere hareketin üst düzey yöneticilerini topraklarında ağırlıyor. Yöneticileri İsmail Haniye ve Halid Meşal düzenli olarak oraya gidiyor." ifadelerine yer verildi.

"Hamas, Türkiye ile iyi ilişkiyi korumak istiyor"

Hamas'ın üst düzey bir yetkilisi, Hamas'ın hiçbir ülkenin iç siyasetine müdahale etmediğini; "tüm Arap ve Müslüman ülkelerle, özellikle Türkiye ile iyi ve dengeli bir ilişkiyi korumak" istediğini söyledi.

Yetkili, Türkiye'nin “Filistinlileri veya Hamas'ı sınır dışı etmek veya kısıtlamak için İşgalci İsrail'in baskısına” direneceğine inandığını belirtti.

Ancak Gazze'deki El Ezher Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Moukhaimer Abou Saada, "Hamas endişeli" dedi.

İşgalci İsrail'in Hamas konusunda Türkiye üzerindeki baskısını artırmasını beklediğini söyleyen Abou Saada, Hamas liderlerinin Beyrut'a ya da İran'a gideceğini düşündüğünü kaydetti. Ona göre, Türkiye daha az 'misafirperver' olacak.

Türkiye'de ikamet eden Hamas'a yakın bir kaynağı, İşgalci İsrail'in cumhurbaşkanının ziyaretinden önce bile Türk yetkililerin Hamas liderliğiyle Türkiye topraklarındaki geleceği konusunu görüştüğünü, ancak şu an için bir karara varılmadığını anlattı.

"Gazze'ye abluka hafifleyebilir"

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nden bir diğer siyaset bilimi profesörü Naji Şurab, Hamas'ın "finansal ve politik üs olarak gördüğü Türkiye ile ilişkileri bozmayacağına" dikkat çekiyor.

Şurab, Hamas'ın Ankara ve Tel Aviv arasındaki yakınlaşmadan yararlanabileceği görüşünde.

Ona göre, Ankara'nın Gazze'ye 2007 yılından bu yana uygulanan ablukanın hafifletilmesi konusunda İşgalci İsrail'e baskı yapması mümkün olabilir.

Analiste göre, Türkiye, "topraklarında Hamas'ın mali, siyasi ve medya faaliyetlerine izin vermeyerek' ortada bir duruş sergileyebilir.

Uzman Hossam al-Dajani de Ankara'nın, Hamas'a karşı "çok ani bir pozisyon değişikliğine karşı dikkatli olması gerektiğini" söylüyor. Dajani, Türkiye'nin "Filistin davasına açık desteği Müslüman ülkelere karşı dış politikasının bir değeridir" diyor.