'Netanyahu siyasi krizi aşmak için Ebu'l Ata'ya suikast düzenledi'

Filistinli siyasi analist ve uzmanlar, İşgalci İsrail'in İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen komutanlarından Ebu'l Ata'ya yönelik suikastını değerlendirdi.

'Netanyahu siyasi krizi aşmak için Ebu'l Ata'ya suikast düzenledi'

Gazze'nin doğusunda İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen komutanlarından Baha Ebu'l Ata'nın şehit edilmesi ve İslami Cihad Hareketi Siyasi Büro üyesi Ekrem el Acuri'nin Şam'daki evininin hedef alınması, İşgalci İsrail'in 7 yıl önce İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Ahmed Said el-Caberi'ye düzenlediği suikastten beri kapattığı kapıları tekrar açıp açmadığı sorusunu akıllara getirdi.

İsrail uzmanı Filistinli Adnan Ebu Amir, yaptığı açıklamada, "Bu suikastin zamanlaması rastgele değil tamamen seçimlerle ilgilidir. Tüm tahminler, bu suikastın Netanyahu'nun seçim propagandası olarak yapıldığına işaret ediyor." dedi.

Ebu Amir, Baha Ebu'l Ata yıllardır İşgalci İsrail'in suikast listesinde olduğunu ancak Netanyahu'nun bu operasyonun zamanlamasını kendi siyasi amaçlarına hizmet etmesi ve bulunduğu krizi aşması için seçtiğini bildirdi.

İki hedefe eş zamanlı saldırı düzenlenmesinin oldukça dikkat çekici olduğunu vurgulayan Ebu Amir, aynı anda Gazze ve Şam'da operasyon yapan İşgalci İsrail'in, İslami Cihad'ın hedeflendiğini anlattı.

İçerideki anlaşmazlıkları körüklemek

Ebu Amir, İşgalci İsrail'in Filistin'in iç durumları üzerine oynamaya çalıştığını, "Hamas sukünet istiyor, Cihad istemiyor" algısı yaratarak gruplar arasında ihtilafı körükleme çabası içinde olduğunu dile getirdi.

İşgalci İsrail'in Filistin iç anlaşmazlıklarına yoğunlaşmasının gelişigüzel olmadığının altını çizen Ebu Amir, "İsrail, Hamas Hareketi'ni oyun dışına itmek ve mücadelede İslami Cihad'ı yalnız bırakmak için çaba sarf ediyor." dedi.

Siyasi analist Muhammed Merdavi ise "İşgalci İsrail Ordusunun Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, operasyonun güvenlik tahminlerine göre yapıldığını vurgulasa da bu tür operasyonların onayı Binyamin Netanyahu'dan geçiyor." diye konuştu.

Merdavi, Katil Netanyahu'un Ebu'l Ata'ya suikast düzenleyerek aynı zamanda rakibi Benny Gantz'a da siyasi bir darbe vurmayı amaçladığını ifade etti.

AA