Tunus, Kuveyt, Nijerya, Ürdün ve Gazze: Ayasofya, İslam ümmetinin bağrına geri dönmüştür

Ayasofya'nın ibadete açılması Dünyanın doğusundaki ve batısındaki Müslümanları sevindirdi. Yayınladıkları mesajlarda Ayasofya kararının Müslümanların Batıya karşı moralini yükseltiğini, İslam Ümmetinin eski günlerdeki gücüne erişip Mescid-i Aksa'yı da Ayasofya gibi özgürleştirme temmenileri dile getirildi.

Tunus, Kuveyt, Nijerya, Ürdün ve Gazze: Ayasofya, İslam ümmetinin bağrına geri dönmüştür

Tunus

Tunus Cami İmamları Derneği Başkanı Salim el-Adali yaptığı açıklamada Tunus'un farklı bölgelerindeki imamların derneği olarak, köklü bir İslami geçmişe sahip Ayasofya'nın mahkeme kararıyla yeniden ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adali, Ayasofya'da 86 yıl sonra yeniden namaz kılınmasının büyük bir tarihi olay olduğuna işaret ederek, "Ayasofya'da bugün kılınan cuma namazı dünyanın doğusundaki ve batısındaki Müslümanları sevindirdi. Ayrıca dürüst gayrimüslimler de sevindi." dedi.

Kuveyt

Kuveytli milletvekili Usame Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cami'de kılınan cuma namazını sayfasından canlı yayınlayarak, "Müzeye çevrilmesinden uzun yıllar sonra Ayasofya Camisi'nde kılınan ilk cuma namazından canlı yayınla hayırlı cumalar." ifadelerini kullandı.

Kuveytli vaiz Muhammed el-Avdi de Ayasofya'nın ibadete açılmasının Müslümanlar için bir gurur olduğunu belirtti.

Muhalefetteki Ümmet Partisi'nin Genel Başkanı Hakim el-Matiri de "Arap Yarımadası'ndaki Müslümanların Mescid-i Haram'da namaz kılması, haccını yapması ve Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etmesi engellenirken, Türkiye'deki Müslümanlar fetih camisi Ayasofya'yı açıyor." değerlendirmesini yaptı.

Nijerya

Nijerya'nın Lagos eyaletinin önde gelen ailelerinden Şitta Bey ailesinin lideri Alhajj Nurudeen Alamu Şitta Bey, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılma kararını duyduklarında mutlu olduklarına dikkati çeken Şitta Bey, "Lagos Müslümanlarının ve Şitta Bey ailesinin manevi lideri olarak Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması vesilesiyle kutluyoruz." dedi.

Şitta Bey, "Allah hepimize rahmet eylesin ve güçlü bir ümmet olarak birleştirsin." temennisinde bulundu.

Gazze

Filistin Alimler Birliği Başkanı Şeyh Mervan Ebu Ras, 86 yıl sonra Ayasofya-i Kebir Camisi’nde cuma namazının kılınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu manzara Allah’ın dinini seven her Müslüman için büyük bir mutluluktur. Ayasofya’yı dolduran bu muhteşem kalabalık ümmetin Allah’ın evlerine ve İslam’a olan sadakatinin göstergesidir. Ayasofya, İslam ümmetinin bağrına geri dönmüştür. Bunda şaşılacak bir durum yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı Arap ve İslam dünyasından Ayasofya kararına ilişkin eleştirileri kınayan Ebu Ras, “Asıl olan Müslümanların Allah’ın isminin yükseldiği camilerin açılması için sevinmeleridir. Dolayısıyla buna karşı çıkanların İslam’a olan aidiyetleri sorgulanabilir.” dedi.

"Türkiye bugün İslam dünyasının lideri olarak ortaya çıkmıştır" 

Filistinli Siyaset Uzman Mustafa Es-Savvaf da yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın ibadete açılmasının Türkiye’nin bir başarısı olduğunu ve bünyesinde çok derin politik işaretleri barındırdığını vurguladı.

Savvaf, dünyanın Türkiye ve halkının çok güçlü olduğunu görmesi, İslam dünyasının da bununla gurur duyması gerektiğini belirterek, “Türkiye bugün İslam dünyasının lideri olarak ortaya çıkmıştır ve liderliği hakkediyor.” dedi.

"Müslümanlar için büyük bir başarıdır"

Gazze İslam Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Gassan Veşşah da, Ayasofya kararının kendi bünyesinde dini, tarihi ve medeniyet açısından büyük anlam taşıdığına dikkati çekerek, “Bu doğru bir karardır. Müslümanlar için büyük bir başarıdır ve Müslümanların moralini yükseltmiştir.” dedi.

"Gurur duyuyoruz"

Gazze'deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari ise yaptığı açıklamada, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ederek, şunları söyledi:

Bugün Arap ve İslam dünyası için de mutluluk verici bir gündür. Bununla gurur duyuyoruz. Ayasofya’ya kutsiyeti iade edilmiştir. Bu vesileyle Mescid-i Aksa’nın da İsrail’in işgalinden kurtulmasını ve tüm Müslümanların burada namaz kılmasını temenni ediyoruz.”

Ürdün

Ürdünlüler, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılışını, Türkiye'nin tüm zorluklara meydan okuyan gücünü yansıttığını belirterek, tebrik etti.

İhvan'ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Partisi (İÇCP) Genel Sekreteri Murad el-Adayile, "Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması Türkiye'nin Batı'ya bağlılıktan kurtuluşunun ilanı anlamına geliyor" dedi.

Cuma namazına olan ilginin de bu ümmetin dinine ve ümmetine bağlı kalacağının delili olduğuna işaret eden Adayile, bunun dışında tüm çabaların başarısızlığa uğrayacağını söyledi.

Yermuk Üniversitesi'nden öğretim üyesi Vasfi eş-Şera da "Ayasofya'nın yeniden camiye çevrilmesi Türkiye devletinin uluslararası siyasetteki gücünü ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ürdünlü parlamenter Tamir Bino, Arap dünyasından bazı seslerin Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılışına itirazlarını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

Ürdün Parlamentosu Filistin Komisyonu Başkanı Yahya es-Saud "Ayasofya'nın namaza açılması, Mescid-i Aksa'nın yeniden bize dönüşüne dair bir ümit oluşturdu" dedi.

Ürdünlü mucit Salih Ubeydat ise "Ayasofya'da bugün namaz kılanların görüntüsü gönlümüzü serinletti, içimize neşe doldurdu." diyerek halk ve yönetim olarak Türkiye ile gurur duyduğunu aktardı.

AA