Taliban'dan Türkiye'deki zirveyle ilgili açıklama

Taliban Türkiye'de düzenlenecek barış görüşmeleri bu hafta gerçekleştirilirlerse katılmayacak.

Taliban'dan Türkiye'deki zirveyle ilgili açıklama

Türkiye, ABD tarafından Afgan barış sürecinin yeniden başlatılması çabaları kapsamında Birleşmiş Milletler ve Katar’la birlikte bu ay önemli bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Diplomatlar ve konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililer zirvenin 16 Nisan’da başlamasının ve 10 gün sürmesinin beklendiğini kaydediyor.

Taliban Sözcüsü Muhammed Naim gönderdiği yazılı mesajda ‘‘Türkiye’nin 16 Nisan’daki konferansında yer alamayız. Bunu Türkiye’ye zaten söyledik’’ ifadelerini kullandı.

Naim, konferansa katılıp katılmama ya da ne zaman katılma konusundaki değerlendirmelerinin devam ettiğini kaydetti ve daha ileri bir tarihte Taliban’ın böyle bir zirveye dahil olma olasılığını dışlamadı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetiyse, İstanbul'da Birleşmiş Milletler himayesinde yapılacak görüşmelere katılacağını doğrulamıştı.

ABD’nin Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad, ateşkes ve barış anlaşması için destek toplamak amacıyla bölgeyi ziyaret ediyor.

Çavuşoğlu ve Blinken İstanbul konferansını telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan için İstanbul'da düzenlenecek konferansın da gündemde olduğu bir telefon görüşmesi yaptı.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada ''ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la faydalı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Gündemimizdeki ikili meseleleri, Afganistan barış sürecini, bu amaçla düzenlenecek İstanbul Konferansını, Suriye ve Ortadoğu konularını ele aldık'' dedi.

VOA