HÜDA PAR: Temsilde adalet için seçim barajı sıfırlanmalı

Seçim Kanunu'na ilişkin HÜDA PAR Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, seçim barajının tamamen kaldırılması konusunda tüm siyasi partilerin çaba sarf etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

HÜDA PAR: Temsilde adalet için seçim barajı sıfırlanmalı

HÜDA PAR Genel Merkezi, Meclis'e sunulan Seçim Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören teklife ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Temsilde adaletin sağlanabilmesi için seçim barajının sıfırlanması gerektiği belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra seçim barajını gerektirecek bir nedenin kalmadığına vurgu yapıldı.

"Yeni Seçim Kanunu temsilde adaleti sağlamalıdır"

Genel Merkezden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Seçim Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören teklif meclise sunuldu. Bu teklifin ivedi bir şekilde Genel Kurul'un gündemine getirilmesi beklenmektedir. Söz konusu teklifle milletvekili seçiminde barajının yüzde 7’ye düşürülmesi ve illerin yarısında teşkilatlanma şartını yerine getirmemiş siyasi partilerin mecliste grup kurması şartıyla seçime katılabilmelerine imkân sağlayan hükmün kaldırılarak bu şekilde milletvekili transferlerinin önüne geçilmesinin hedeflendiği iddia edilmektedir.

12 Eylül cunta darbesinin ardından halk iradesinin millet meclisine tam anlamıyla yansımadığı ve temsilde adaletin engellendiği kamuoyunun malumudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra seçim barajını gerektirecek bir neden kalmamıştır. Çünkü yeni sistemde halk, Cumhurbaşkanlığı için ayrı, milletvekilliği için de ayrı sandıklarda oy kullanmaktadır. Yönetimde istikrar sağlandığı halde siyasi çıkarlar uğruna temsilde adaleti sağlamamakta ısrar etmek yanlıştır. Seçim barajı için sunulan kanun teklifinde öngörülen yüzde 7 de çok yüksek bir orandır. Temsilde adalet için seçim barajı sıfırlanmalı yani baraj tamamen kaldırılmalıdır. Öte taraftan siyasi partilerin hazine yardımından adil bir şekilde yararlanmaması haksız rekabete yol açmaktadır. Seçim dönemlerinde Hazineden yapılacak yardımlarda siyasi partilerin oy oranları ve barajdan ziyade seçime girme yeterliliği gibi kıstaslar gözetilmelidir.

"Seçim barajı, millet iradesinin Meclis'e yansımasının önünde bir barikattır"

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" hedefiyle aynı masa etrafında bir araya gelen altı siyasi partinin mutabakat metninde de yüzde 3'lük bir seçim barajının öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, "Bize göre seçim barajı millet iradesinin adil bir şekilde Meclis'e yansımasının önünde adeta bir barikattır. Barajın sadece aşağıya çekilmesi şeklindeki bir düzenleme, siyasi partilerin varlık nedenine de aykırıdır. Bütün toplumu yakından ilgilendiren değişiklikler, kamuoyu yeterince bilgilendirilip geniş bir tartışma zemini oluşturulduktan sonra karara bağlanmalıdır. Siyasi partilerin adaleti değil kendi siyasi çıkarlarını gözeterek yapacakları her düzenleme, halka ağır bedeller ödeteceği gibi bir gün kendileri aleyhine de kullanılabilir. Bu vesile ile Cumhur İttifakı bileşenleri başta olmak üzere tüm siyasi partileri, seçim barajının tamamen kaldırılması konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz." denildi. (İLKHA)