Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tükenmişlik ve video bağımlılığı artık resmen hastalık
DSÖ çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak görülen tükenmişlik (burn-out) sendromu, resmi anlamda tıbbi bir hastalık olarak sınıflandırıldı. Buna ek olarak, video bağımlılığı da yeni hastalıklar arasında yerini aldı.
Tükenmişlik sendromu, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD’de ilk defa tıbbi tanı sınıfında yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan ICD-11 kılavuzunda tükenmişlik, "kronikleşmiş iş yeri stresinin başarılı biçimde yönetilmemesi sonucu ortaya çıkan sendrom" olarak tanımlandı.
Kılavuzda doktorların, üç semptoma bağlı olarak hastalarına bu teşhisi koyabileceği belirtildi. Bu semptomlar enerji tükenmesi ve tükenme hissi, yapılan işten zihinsel olarak uzaklaşmanın artması ve işle ilgili olumsuzluk, kinizm ile mesleki faydanın azalması olarak sıralandı.
ICD-11’e göre doktorların bu tanıyı koymadan önce, anksiyete, duygudurum bozuklukları ve uyum bozukluğu tanılarını elemesi gerekiyor. Tükenmişlik sendromu tanısının sadece mesleki alanla sınırlı olması ve diğer yaşam deneyimlerini tanımlamak için kullanılmaması da gerekiyor.
DSÖ bu kararı Cenevre'de düzenlenen Dünya Sağlık Meclisi'nde aldı. Tükenmiş sendromunun tanı sınıfına alınması, sağlık sigortaları için de değişiklik yaratacak.
Tükenmişlik sendromu uzun zamandır bulanık kültürel bir alan olarak görülüyor ve bilimadamları bu nedenle üzerinde uzlaşma sağlayamıyordu.
ICD-11 raporunda revizyona uğrayan ve hastalık sayılan bir başka unsur ise video oyun bağımlılığı. Ancak bu revizyon özellikle video oyun alanında üretim yapan şirketleri telaşa düşürmüş durumda. Geçen cumartesi günü toplanan Entertainment Software Association’da (Eğlence Yazılım Derneği) hazır bulunan oyun şirketleri DSÖ’den bu revizyonu tekrar gözden geçirmesini talep etti. Video oyun bağımlılığının hastalık sayılması, buna karşı toplumsal bilinci artıracağından dolayı şirketlerin kârlılık payının düşme ihtimali öne çıkıyor.
Sendrom ilk defa 1974 yılında psikolog Herbert Freudenberger tarafından “başarısız olma, yıpranma, enerji ve gücün azalması veya tatmin edilemeyen istekler sonucunda bireyin iç kaynaklarında meydana gelen tükenme durumu” şeklinde tanımlanmıştı.
VOA