Çinli firma CIA'e bağlı hackerleri siber casuslukla suçladı
Çinli antivirüs firması Qihoo 360, CIA'e bağlı hackerlerin siber casusluk yaparak önemli kişileri ve devlet kurumlarını izlediklerini duyurdu.
Çinli siber güvenlik firması Qihoo 360, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) bağlı hackerların 11 yıldır Çin havacılık endüstrisini hedef alarak casusluk faaliyetleri yürütüklerini iddia etti.
Pekin merkezli Çinli firma pazartesi günü yayınladığı yazılı açıklamada, CIA'ye ait olduğu iddia edilen ve ilk kez 2017'de WikiLeaks tarafından yayınlanan kötü amaçlı yazılım örneklerine ulaştıklarını ifade etti.
Qihoo 360, CIA'in, Çin’in havacılık ve enerji sektörlerini, bilimsel araştırma organizasyonlarını, internet şirketlerini ve devlet kurumlarını hedeflediğini söyledi. Yazılı açıklamada, CIA’nın "önemli kişilerin seyahat güzergahı" dahil yolcuların gerçek zamanlı bilgilerini izlemek için havacılık sektörüne odaklandığı ileri sürdü.
Ne ABD ne de Çin yorumda bulundu
Şu ana kadar ne ABD’li ne de Çinli makamlar söz konusu iddialara dair herhangi bir açıklamada bulundu.
Genelde, bu ülkelere siber casusluk yaptıklarında veya hedef alındıklarına dair iddialara ilişkin, resmi bir açıklamada bulunmuyor. Fakat iki ülkenin siber güvenlik şirketleri saldırılarla ilgi detaylı raporlar ele alıyor.
Yıllardır Amerikalı şirketler, Pekin'in siber saldırlarını veriye dayalı raporlar halinde ortaya konuyor. Daha yakın zamanlarda da, Çinli şirketler ABD topraklarından gelen siber saldırılara ilişkin aynı şekilde şikayet raporları yazmaya başladı.
Çin, Wikileaks sayesinde hassas bilgileri ulaştı
Çin Wikileaks’te Vault 7 olarak adlandırılan sızıntılar ile CIA’nin siber saldırı yöntemleriyle ilgili önemli bilgilere ulaştı.
Söz konusu sızıntılarda CIA’in telefonları, TV’leri ve bilgisayarları ele geçirmek için kullandığı siber saldırı araçları ile ilgili bilgiler yer alıyordu. ABD hükümetinin soruşturmasında, söz konusu sızıntıların kaynağında eski CIA çalışanın Joshua Adam Schulte'nin olduğu tespit edildi. Schulte’nin davası ABD'de devam ediyor.
Euronews