Husiler Suudi Arabistan sınırına dayandı

Yemen'deki Cevf vilayeti, ülkenin geniş petrol yataklarının bu bölgede bulunması ve Suudi Arabistan sınırında yer alması bakımından stratejik önem arz ediyor.

Husiler Suudi Arabistan sınırına dayandı

Yemen'de Suudi destekli hükümet güçleri ile girdikleri haftalar süren çatışmaların ardından El-Cevf vilayetinin merkezi El-Hazm kentini ele geçiren Husiler, Suudi Arabistan sınırına dayandı.

Yemen'in kuzeyinde Suudi Arabistan sınırında yer alan Cevf vilayeti, bölgedeki iç savaşın seyri açısından kritik önem arz ediyor.

Husilerin 2014'te ele geçirdiği ancak Aralık 2015'te hükümet güçlerince geri alınan El-Hazm kenti, bu ayın başında yeniden Husilerin kontrolüne geçti.

Cevf vilayetinin kırsalında hükümet güçleriyle Husiler arasında yaşanan çatışmalar daha çok vilayetin batısındaki Derveh ve El-Gil bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Suudi Arabistan'ın uçaklarının bombalamalarına rağmen çatışmada üstünlüğü Husiler'e bağlı güçler ele geçirdi. Bölgedeki kontrolü artırmak için Husiler militan takviyesi yapmaya devam ediyor.

Cevf'in stratejik önemi

Cevf vilayeti, ülkenin geniş petrol yataklarının bu bölgede bulunması ve Suudi Arabistan sınırında yer alması bakımından stratejik önem taşıyor.

Toplamda 39 bin 400 kilometrekare yüz ölçümüyle Yemen'in en büyük vilayeti olan Cevf'in batısındaki Sada ve Amran vilayetleri de Husilerin kontrolü altında bulunuyor.

Husilerin Cevf'te kontrolü ele geçirmesi, Yemen hükümetinin Sada, Amran ve başkent Sana'yı geri alma planlarını da tehlikeye düşürdü.

Cevf'in güneydeki komşusu Marib vilayetinin Husilerin hedef alanına girmesine neden olan bu durum, hükümet güçlerinin Husilere karşı Marib'in kuzeyinden operasyon başlatmasına yol açtı.

Stratejik önemi yalnız Yemen topraklarıyla sınırlı kalmayan Cevf vilayeti, Suudi Arabistan ile 266 kilometre uzunluğunda bir sınıra sahip.

AA