Çin, G7 toplantısına karşı Orta Asya liderlerini ağırladı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Perşembe günü G7 liderleri Japonya'da rakip bir toplantı düzenlerken bölgesel etki yaratmaya çalışan bir Orta Asya zirvesine ev sahipliği yapıyor.
Zirvenin açılış töreni, Şian'ın kuzeyinde, Çin'de 7. ve 10. yüzyıllar arasında hüküm süren Tang Hanedanı anısına inşa edilen Cennet Parkı içindeki Mor Bulut Köşkü'nde düzenlendi.
Pekin, Çin'i Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'nun tarihi doğu ucu olan antik Çin kenti Xi'an'da düzenlenen bu haftaki zirvenin "kilometre taşı önemi" taşıdığını söyledi.
Bu, Pekin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının eski Sovyet devletlerinde bıraktığı boşluğu doldurmaya çalıştığı ve Şi'nin kendisini Çin'in erişimini sınırlarının çok ötesine genişletmeye istekli küresel bir devlet adamı olarak konumlandırdığı sırada geliyor.
Bucknell Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Profesörü olan Zhiqun Zhu, AFP'ye verdiği demeçte, "Şi kendisini küresel kalkınmayı ve barışı teşvik edebilecek bir lider olarak konumlandıracak" dedi.
Zhu, zirvenin aynı zamanda Hiroşima'daki G7 toplantısıyla aynı anda gerçekleştiğini ve bunun muhtemelen "Çin'in dünyadaki artan etkisini geri püskürtme" çabalarına odaklanacağını söyledi.
"Diplomatik ve stratejik önemi küçümsenemez" dedi.
Törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.
Tang devri kostümleri giyen dansçıların sergilediği gösteriyi izleyen liderler, ardından zirve için verilen yemek davetinde bir araya geldi.
Devlet Başkanı Şi, davette yaptığı konuşmada, tarihi İpek Yolu'nun Batı'daki başlangıç noktası olan Şaanşi eyaletinin 2 bin yıldır Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki derin dostluk bağına tanıklık ettiğini belirterek, "Halklarımız bin yıllar boyunca malları ve fikirleri değiş tokuş etti, birbirlerinden öğrenerek insanlık tarihinde uygarlıklar arası etkileşimin en parlak sayfası olan kadim İpek Yolu'nun ihtişamını birlikte yarattılar." dedi.
Çin ve Orta Asya Cumhuriyetlerinin 1992'de diplomatik ilişkilerini kurmasından bu yana, uluslararası ortamdaki değişimlere rağmen daima birbirlerine saygı duyduğunu ve destek verdiğini, iyi komşuluk ve karşılıklı fayda arayışında olduğunu ifade eden Şi, ilişkilerin zaman içinde, tarihsel bir sıçramayla iyi komşuluktan stratejik ortaklıklara ve "ortak geleceği paylaşan topluluğa" dönüştüğünü vurguladı.
Şi, Çin-Orta Asya işbirliğinin bu nesildeki liderlerin geleceğe yönelik ortak stratejik tercihi olduğuna işaret ederek, yarınki zirvenin ilişkilerde yeni bir devrin başlangıcı olacağına inancının tam olduğunun altını çizdi.
Liderler Zirvesi ilk kez düzenleniyor
Çin-Orta Asya Zirvesi, Pekin ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki "C+C5" işbirliğinin devlet başkanları düzeyindeki ilk toplantısı olacak.
Dışişleri bakanları düzeyindeki ilk "C+C5" toplantısı 2020'de yapılmıştı. Ardından dışişleri bakanları, 2021'de Çin'in, 2022'deyse Kazakistan'ın ev sahipliğinde çevrim içi toplantılarda bir araya gelmişti.
Dışişleri bakanları toplantılarının 4'üncüsü 27 Nisan'da Şian'da yapılmış, toplantıda grubun ilk liderler zirvesini mayıs ayında bu şehirde düzenlemesi kararlaştırılmıştı.