ABD’nin Ensarullah'ı terör listesine almasının sonuçları tartışılıyor

Dünyanın en büyük krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de mücadele veren Husilere bağlı Ensarullah Hareketi'nin, ABD tarafından terörist grup ilan edilmesiyle ortaya çıkabilecek siyasi ve insani sonuçlar yoğun şekilde tartışılıyor.

ABD’nin Ensarullah'ı terör listesine almasının sonuçları tartışılıyor

ABD’nin 11 Ocak’ta, Yemen’de Husileri terör listesine almasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, siyasi otoriteler ve uzmanlar bu kararın sonuçları konusunda uyarıda bulunurken, Suudi destekli Yemen hükümetine yakın kuruluşlar ile koalisyon güçleri ise karardan memnuniyetini ifade ediyor.

Terör listesine alınan Husilerin Hudeyde limanını kontrol etmesinden dolayı da Yemen’e yapılacak yardımların ülkeye ulaşması konusunda uyarılar yapılıyor. Aynı zamanda Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan Yemen halkına yardım götürülememesi durumu kafaları karıştırıyor.

Bunların yanında çoğu insani yardım kuruluşuna ait büronun Husilerin kontrolü altındaki Sana'da bulunması sebebiyle, yardım çalışmaları yapılırken Husilerden çalışma izni almak gerekiyor. Bu durum da terör listesine alınan Husilerin yardım çalışmalarıyla bağlantılı olması gibi ilginç bir durum ortaya çıkarıyor ve ABD'nin kararını daha da tartışmalı hale getiriyor.

İran karşıtı dış politikanın bir devamı olarak ABD, 11 Ocak'ta Yemen'deki Husilerin ve onun bazı liderlerinin terör listesine alınacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ayrıca Ensarullah'ın yöneticileri Abdulmelik el-Husi, Abdulhalık Bedreddin el-Husi ve Abdullah Yahya Hakim'in terörist ilan edileceği bilgisini paylaştı.

Uluslararası toplum alınan kararın yanlışlığı hususunda uyarıyor

ABD'nin Husiler hakkındaki kararı üzerine BM ve uluslararası kuruluşlar Yemen'e yapılacak yardımların sıkıntıya girebileceği ve Husilerin kontrolü altındaki Yemenlilerin daha büyük sorunlarla karşılaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock 14 Ocak'ta, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ABD yönetiminin Husileri "terör örgütü" ilan etmesi kararının Yemen'deki insani durumu daha fazla kötüleştireceğine dikkati çekmişti.

Lowcock konuşmasında, "Veriler, bu yıl Yemen'de 16 milyon insanın açlıkla mücadele içinde olacağını gösteriyor. Şu anda yaklaşık 50 bin Yemenli yaşanan kıtlık sebebiyle açıktan ölmek üzere. 5 milyon Yemenli de onların hemen bir adım gerisinde aynı sonuçla karşılaşabilir. Yemenliler şimdiden marketlere ve pazarlara koşarak yemen stoklamaya başladılar. Aileler Yemen'e gıda girişinin olmayacağından endişe ediyor." ifadelerini kullandı.

Aynı gün içerisinde BM Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, ABD'yi aldığı karardan dönmeye çağırdı. Güvenlik konseyinde yaptığı konuşmada "Biz Husilerin terör listesine alınmadığı durumda zaten sıkıntı çekiyorduk. Şimdi bu kararla tam bir felaket yaşanacak. Bu karar, milyonlarca olmasa bile binlerce masum Yemenlinin kelimenin tam anlamıyla idam kararı olmuştur." tespitini yaptı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de ABD'nin Husilerin aleyhine aldığı kararın, dünyanın en büyük krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de daha olumsuz sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ayrıca uluslararası yardım ve hukuk kuruluşları da alınan kararın muhtemel sonuçları hakkında endişelerini belirten açıklamalar yaptı. Bu kuruluşların arasında, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Uluslararası Kriz Grubu ve Norveç Mülteci Konseyi yer alıyor.

Öte yandan Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin kararının şu anda büyük ölçekli bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Yemen'in insani durumu üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin endişelere yer verildi.

Karardan Suudi Arabistan ve destekçileri memnun

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed bin Mübarek, "ABD'nin aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar, hükümetin talepleriyle paralellik arz ediyor ve halk da bunu destekliyor." iddasında bulundu.

Ulusların toplumdan yapılan uyarılar üzerine, Bin Mübarek, Yemenlilere yardım akışının gerçekleşmesi için ticari ve finansal kurumlar, insani yardım kuruluşları ve uluslararası örgütlerin çalışmalarını kolaylaştırma konusunda azami özen gösterileceğini açıklayarak, Yemen hükümetinin bu konuda çalışması için bir komisyon kurulması kararı aldığını duyurdu.

Kararı memnuniyetle karşılayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından 11 Ocak'ta, ABD'nin Yemen'deki Husileri terörist ilan etmesi ve liderlerinden üçüne yaptırım uygulama kararına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, "Bu karar, İran destekli Husi milislerin liderlerini ciddi bir şekilde siyasi çözüme geri dönmeye zorlayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Karar Yemen sokaklarında da tartışma konusu

ABD'nin aldığı kararın ardından ortaya çıkabilecek muhtemel senaryolar Yemen sokaklarında da büyük tartışmaların fitilini ateşledi.

Birçok Yemenli Husi, ABD'nin aldığı kararla uluslararası yardımları adeta boğazladığını söylerken, herhangi bir yardım almayan yoksul kişiler ise kararın en çok Husileri etkileyeceğini belirtiyor.

İnsani konularla ilgilenen gazeteci Emel el-Yerisi AA muhabirine konuşarak, Husilerin şu anda terör listesine alınmasının uygun olmadığını söyledi.

Yemen'in büyük bir kriz içinde olduğunu ve bu kararla ülkedeki insani durumun daha da kötüye gidebileceğine işaret eden Yerisi, "Husiler bu karardan çok olumsuz etkilenmeyecek ama Husilerin kontrolü altında yaşayan milyonlarca Yemenli bu karar sebebiyle zarar görecek." diye konuştu.

Nüfusun büyük çoğunluğunun açlıkla mücadele eden ve çatışma bölgelerinden kaçan insan sınıfında dahil olduğuna dikkati çeken Yerisi, ABD kararının, Husilerin ekonomik hareketliliğini de kısıtlayacağını söyledi.

AA