Sudan Askeri Konseyi yönetimi sivillere teslim etmeye hazırlanıyor

Geçici Askeri Konsey Başkanı Abdülfettah el-Burhan, halka iktidarı "en kısa sürede" teslim edecekleri konusunda söz verdi.

Sudan Askeri Konseyi yönetimi sivillere teslim etmeye hazırlanıyor

Sudan ordusunun devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'i Salı gecesi iki yardımcısı ile birlikte Hartum'daki Kobar Merkez Hapishanesi'ne götürmesinin ardından Genelkurmay karargahı önünde oturma eylemi düzenleyen Sudanlılar, eski rejimin kalıntılarını tamamen söküp atma yolunda yeni bir zafer elde etti.

Askeri yetkililere göre, Beşir'in çalışma ekibinin de gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanlar arasında Ahmed Harun, yaklaşık 30 yıldır görevde olan Hartum valisi Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu ifade edilirken, Parlamento Başkanı İbrahim Ahmed Ömer'in de Katar'dan döndükten hemen sonra ev hapsine alındığı bildirildi. Geçici Askeri Konsey Başkanı Abdülfettah el-Burhan, halka iktidarı "en kısa sürede" teslim edecekleri konusunda söz verdi. 

Askeri Konsey dün yaptığı açıklamada "Eski rejimin simgelerini yakalama operasyonu" kapsamında Ömer Beşir'in iki kardeşinin de tutuklandığı ifade edildi; Abdullah ve Abbas.

Konsey Sözcüsü Şemseddin Kebaşi, Beşir liderliğindeki eski iktidar partisine bağlı kuvvetlerin ordunun ve polisin hakimiyeti altına alındığını açıkladı. Sözkonusu üç organın (Halk Savunması, Kamu Hizmeti ve Halk Polisi) silahlı kuvvetler ve polis tarafından kontrol edildiğini ve mallarına el konulduğunu duyurdu.

“Geçici Askeri Konsey” sözcüsü Kebaşi, üç gün önce gazetecilere, tutuklanan eski rejimin yetkilileri ve sembollerinin listesini paylaşacağına söz vermişti ancak spekülasyona yol açacağı endişesi ile liste hala paylaşılmadı. (Ajanslar)