Yemen'deki kriz Stockholm Anlaşması'nın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen çözülemedi

Hudeyde'de yaşayan Yemenli siyasi analist Vedi Atta, "Hudeyde halkı canlarıyla ve sağlıklarıyla bu uğursuz anlaşmanın bedelini ağır ödedi. Anlaşma imzalandığından bu yana yarısı kadın ve çocuk yaklaşık 500 sivil öldürüldü." dedi.

Yemen'deki kriz Stockholm Anlaşması'nın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen çözülemedi

Stockholm Anlaşması'nın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen ülkedeki krize çözüm bulunamadı ve Hudeyde ile Taiz kentlerinde savaşın etkisi gittikçe derinleşti.

Yemen hükümeti ile Husiler BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6 Aralık 2018'de bir araya gelmiş, taraflar arasında esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Hükümet ve Husiler arasında esir değişimi konusunda Ekim 2020'de varılan anlaşma ile taraflar arasında 1000 esir değişimi yapıldı. Söz konusu esir değişiminin dışında somut başka bir adım atılamazken Stockholm Anlaşması, tarafların karşılıklı yönelttiği suçlamaların gölgesinde kaldı.

"Stockholm Anlaşması ölü doğdu"

Hudeyde kentinde yaşayan siyasi analist Vedi Atta yaptığı açıklamada, ölü doğan ve başarısız olan Stockholm Anlaşması'ndan herhangi bir sonuç alınamadığı, elde edilen tek şeyin "Anlaşma bayrağı altında Yemen'e gelen BM yetkililerine iyi bir gelir sağlanması" olduğunu söyledi.

Hudeyde halkının bu anlaşmanın ardından ağır bedeller ödediğini belirten Atta şunları kaydetti:

"İnsani düzeyde Hudeyde halkı canlarıyla bu uğursuz anlaşmanın bedelini ağır ödedi. Anlaşma imzalandığından bu yana yarısı kadın ve çocuk yaklaşık 500 sivil öldürüldü, 800 sivil de yaralandı. Yaralananların bir kısmında kalıcı hasarlar oluştu. Topçu ve roket atışları sonucu yıkılan yüzlerce evden bahsetmiyorum bile."

Atta, anlaşmanın kasım ayında ortak güçlerin (Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli güçler) bazı bölgelerden geri çekilmesi ve Husilerin bu bölgeleri ele geçirmesinin ardından fiilen bir hükmünün kalmadığı görüşünü paylaştı.

Şiddetli çatışmalar

Hudeyde'nin güney bölgeleri, son haftalarda Husi milisler ile hükümet güçleri arasındaki şiddetli çatışmalara tanık oluyor. Çatışmalar nedeniyle halk, başka yerlere göç etmek zorunda kalıyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre, Hudeyde'de kasım ayında 25 binden fazla sivil yerinden edildi.

BM Hudeyde Anlaşması'nı Destekleme Misyonu (UNMHA) yakın zamanda yaptığı açıklamada, Yemen hükümeti ve Husileri, Hudeyde'nin güneyindeki çatışmalara son vermeye ve can kayıplarının önlenmesi için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Açıklamada, Hudeyde'nin güney ilçelerinde devam eden savaşın ağırlığını taşıyan kadınların ve çocukların sıkıntılara maruz kalmaya devam ettiği kaydedildi.

AA