Uganda'da genel seçimlerde 'M7'ler' 'kırmızı baretlilere' karşı
Doğu Afrika ülkesi Uganda'da yaklaşık 35 yıldır iktidarı elinde tutan Devlet Başkanı Yoweri Museveni, yarınki genel seçimlerde ülkede yükselen yeni siyasi akıma karşı zorlu bir mücadele verecek.
Seçim öncesi şiddetin ve gerilimin had safhada olduğu Uganda'da , 1986'da iktidarı ele geçiren Museveni'nin yarınki seçimlerde en büyük rakibi ünlü şarkıcı ve milletvekili Robert Kyagulanyi, namıdiğer Bobi Wine olacak.
Kendisi ve destekçilerinin taktığı kırmızı baretle ve genç nüfustan aldığı destekle bilinen Bobi Wine, seçim kampanyası boyunca defalarca gözaltına alınmasına ve destekçileri şiddete maruz kalmasına rağmen adaylıktan vazgeçmedi.
Yaklaşık 43 milyon nüfusun ve 17 milyon seçmenin olduğu ülkede, yeni tip koronavirüs (Kovd-19) kısıtlamalarında yapılan seçim kampanyası boyunca onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi gözaltına alındı.
"M7" lakabıyla anılan Museveni, Wine ve destekçilerinin sosyal medyada şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle Youtube kanallarının kapatılması için Google'a bile başvurdu.
Seçimlere katılan 11 başkan adayından Museveni ve Wine ön plana çıkarken John Katumba, Willy Mayambala, Fred Mwesigye, Henry Tumukunde, Joseph Kabuleta, Nancy Kalembe, Patrick Oboi Amuriat, Mugisha Muntu ve Norbert Mao da başkanlık için yarışacak.
35 yıldır iktidarda
1944'de bir sığır çobanının çocuğu olarak dünyaya gelen Museveni, üniversite eğitimini Tanzanya'da aldı.
Gençlik yıllarında Pan-Afrikanist ve Marksist bir siyaset benimseyen ve gençlik hareketlerine önderlik eden Museveni, 29 yaşında Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurarak (FRONASA) eski Devlet Başkanı İdi Amin'i devirmeye çalışan isyancı hareketlerin içerisinde yer aldı.
Tanzanya güçleri ve eski ülke lideri Milton Obote'yle birlikte Amin'i deviren Museveni, daha sonra ülkenin kırsal bölgelerinde örgütlenerek Amin'den sonra ikinci kez koltuğa oturan Obote'ye karşı isyan hareketi başlattı.
Obote'nin ordu tarafından darbeyle karşılaşması sonrası yeni askeri kanadı da devirmeyi başaran Ulusal Kurtuluş Hareketi (NRM) lideri Museveni, 1986'da devlet başkanı oldu ve halka demokrasi vaadinde bulundu.
Batı ülkeleriyle kurduğu iyi ilişkilerle bilinen Museveni, kalkınma ve sağlık alanında yaptığı iyileştirmelerle sonraki yıllarda halkın desteğini aldı.
Museveni, 2000'lerin başından bu yana muhalefete ve medyaya yönelik baskılarla anılmaya başlandı ve anayasada devlet başkanları için konan 75 yaş sınırı maddesinde yapılan değişiklikle tekrar aday olmasının yolunu açtı.
Museveni, 1996, 2001, 2006, 2011 ve 2016'daki seçimleri kazandı.
Pop yıldızından başkan adaylığına
Bobi Wine adıyla bilinen şarkıcı ve iş adamı Robert Kyagulanyi, 38 yaşında genç bir siyasetçi olarak başkan adayı oldu.
2017 yılında Kyadondo bölgesinden milletvekili seçilen Kyagulanyi, aktif siyasete girmesinin ardından "Halk Gücü" hareketini kurdu.
Şarkılarıyla ve muhalefet tarzıyla özellikle gençler ve şehirli nüfus üzerinde etkili olan Kyagulanyi, 2019 yılında devlet başkanı adayı olacağını açıkladı.
Adaylığını açıklaması sonrasında kendisi ve yakın ekibi defalarca gözaltına alınan Kyagulanyi, tüm baskılara rağmen seçim kampanyasını sürdürdü.
2016 yılında Museveni'ye karşı yüzde 34 oy alan Kizza Besigye, bu seçimlerde aday olmayarak ünlü şarkıcıyı destekleyeceğini açıkladı.
Seçim öncesi yaşanan şiddet olaylarında 50'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Hükümetten Facebook'a "seçimlere müdahale" suçlaması
Uganda Devlet Başkanlığı Sözcüsü Don Wanyama, yarınki seçim öncesi Museveni'yi destekleyen bazı hesapları kapatarak seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle Facebook'a tepki gösterdi.
Kapatılan hesaplar arasında bazı hükümet yetkilileri ve iktidar partisi üyelerinin hesapları da bulunuyor.
Wanyama, "Facebook, Uganda'nın seçim sürecine müdahale ediyor. Eğer insanlar dış müdahale için bir kanıt istiyorsa şimdi sahipler." açıklamasını yaptı.
Öte yandan Uganda hükümeti ise Museveni karşıtı gösterileri kışkırttığı gerekçesiyle 20'ye yakın YouTube kanalının kapatılması için başvuruda bulunsa da YouTube bu talebi reddetti.
Son olarak Uganda İletişim Komisyonu (UCC), internet servis sağlayıcılarına, tüm sosyal medya ve mesajlaşma araçlarını kısıtlaması talimatı göndererek seçimlere 2 gün kala sosyal medyaya erişimi kısıtladı.
Muhalif partiler oyları tek merkezde hesaplayacak
Demokratik Değişim Forumu (FDC), Adalet Forumu, Demokratik Parti ve Ulusal Birlik Platformu gibi muhalif partiler ve başkan adayları, yarınki genel seçimler için ortak seçim takip merkezi kurdu.
Oy sayımlarını takip için kurulan Farklılık İçinde Birlik Forumu'ndan yapılan açıklamada, tüm muhalefetin teknolojik araçları ve parti teşkilatlarını kullanarak ülke genelinden gelecek seçim sonuçlarını izleyeceği ve kayıt altına alacağı belirtildi.
AA