Cezayir sokaklarının öfkesi dinmiyor

Cezayir'de protestolar devam ediyor. Gerçekleştirilen ve onuncu haftanın geride kaldığı protestolarda bu kez de Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’e karşıt pankartlar ve sloganlar yükseldi.

Cezayir sokaklarının öfkesi dinmiyor

Cezayir halk hareketinin 11’inci haftasına girmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın istifasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen rejime karşı protestolarda bulunan milyonlarca Cezayirlide, talepleri hakkında çok az şey yapıldığına dair genel bir his oluştu. Ülkede protestolar sürerken gözlemciler, Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in planını uygulamak amacıyla ‘halk hareketini dağıtmak üzere kartlarını oynadığını’ dile getirdiler.

Dün büyük şehirlerin çoğunda göstericiler tarafından atılan sloganlarda dikkat çeken şey, değişim talebinin gerçekleşmemesine ilişkin duyulan hayal kırıklığıydı. Cezayir halkının istifa etmesini istediği isimler arasında geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, Başbakan Nureddin Bedevi, Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Belaiz ve Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi (FLN) Genel Koordinatörü Muaz Buşarib vardı. Fakat bu isimlerden sadece Belaiz görevinden alındı.

Halkın öfkesi giderek artarken, gösterilere katılan Avukat Abdullah Hebul yaptığı açıklamada, “Cezayirlilerin çoğunluğunun talep ettiği değişime karşı Buteflika rejiminin sembol isimlerinden bir direniş olduğu açık. Buna en çok direnen kişi ise eski cumhurbaşkanının beşinci dönem iktidarını destekleyen Kayid Salih gibi görünüyor. Halkın Buteflika ve ailesine karşı ayaklanmasının ardından kendisini kurtarmak için halk hareketi dalgasına katıldı, fakat sonra hareket karşı cephe aldı ve halkın taleplerini yerine getirmeyi reddetti” dedi.

Diyalog çağrısı

Cezayir Genelkurmay Başkanı, Abdulkadir bin Salih ile diyalog kurulması çağrısında bulundu ve onun bütünüyle halkın talepleriyle ilgilendiğini dile getirdi. Bir dizi gösterici böyle bir tutum değişikliğinin, 2 gün sonra Ramazan ayının başlamasıyla birlikte halk hareketinin süreç içerisinde zayıflayacağı üzerine oynanan bir bahis olduğu değerlendirmesinde bulundu. Göstericilerden biri tarafından ortaya atılan ve bu görüşün açıkça ifade edildiği bir pankartta şu ifadeler yer alıyordu:

“Alanlarda oruç tutmaya ve iftar yapmaya hazırız. Teravih namazlarını burada kılmaya hazırız. Bayram tatlılarını burada dağıtmaya hazırız. Fakat hiçbir şekilde taleplerimizden geri adım atmayacağız.”

Öte yandan eski Cezayir Başbakanı Ali Benflis, Genelkurmay Başkanı Salih’in Abdulkadir bin Salih ile diyalog kurulması çağrısında bulunmasının ardından dün yaptığı açıklamada, diyaloğun sorumlu ve yapıcı siyasi eylemin özü olduğunu ve kriz çözümünde kullanılması gereken bir yöntem olduğunu söyledi. Ülkenin içinden geçtiği olağanüstü kriz karşısında kimsenin acil bir şekilde harekete geçilmesinden şüphe duymayacağını kaydeden Benflis, gerekli tüm koşulların oluşturularak bu diyalogun aktif hale getirilmesi gerektiğini belirtti.