Suudilerin petrol üretimini azaltma teklifini Rusya kabul etmedi

Suudi yetkililer Ruslara petrol üretimini azaltalım önerisini sunarken, Rusya bunu kabul etmedi. Ruslar, üretimi düşürmeyeceklerini, petrol fiyatlarına düşmesine hazır olduklarını söyledi.

Suudilerin petrol üretimini azaltma teklifini Rusya kabul etmedi

Yaşanan gelişmeleri yorumlayan uzmanlar, piyasalarda bir değişiklik olmazsa petrol fiyatlarını 30 dolara kadar gerileyebileceğine dikkat çekti. Petrolün varil fiyatı şu anda 45 dolar seviyelerindeyken, ocak ayında 68 dolara kadar çıkmıştı.

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, OPEC toplantısına katılan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman, Rus heyeti ile müzakerelerin başarısız olmasının ardından “Bugün üzüntü verici bir gün” ifadesini kullandı. Haberde, Rus heyetin Suudi Arabistan cephesine petrol üretiminin düşürülmesi konusunda yeni bir adımın atılması konusunu OPEC’in hazirandaki zirvesine kadar görüşmeyeceklerini söylediği belirtildi. Toplantının sonuçsuz kalması nedeniyle ham petrol fiyatları 45 dolar seviyesine geriledi. Bu, 2017 yılından beri gelinen en düşük seviye. Uzmanlar, son 4 yılda petrol piyasaları konusunda uyum içinde çalışan Suudi Arabistan ve Rusya anlaşmazlığının fiyatları daha da düşüreceği görüşünde.

ABD-Rusya rakabeti

ABD basını, Rusya ile Suudi Arabistan arasında anlaşmazlığın OPEC ile Rusya’nın fiili lideri olduğu OPEC+ arasında 4 yıldır yürütülen işbirliğinin sonu anlamına gelebileceğini yazdı. Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki anlaşmazlığın talebin çöktüğü bir zamanlamaya denk gelmesi ve iki tarafın petrol pazarındaki paylarını korumak için daha fazla petrol üretimine gitme durumunda bu petrol fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Bunun uzun vadede Suudi Arabistan’ın hazinesi üzerinde oldukça olumsuz bir etkisi olacaktır.

30 Dolara düşebilir

Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, coronavirüs salgını 2020’nin ilk 6 ayında küresel petrol talebini yüzde 2.1 oranında düşürecek. Standart Chartered’a göre, yılın ilk ayında geçen yıla göre günde 2 milyon varillik bir talep kaybı söz konusu. Koronavirüs, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinin Güney Doğu Asya’ya yönelik ham petrol satışlarını önemli oranda etkilerken, Rusya ile Çin arasındaki petrol ticareti etkilenmedi. Çin, Rusya’nın ucuz petrolünü depolamak için almayı sürdürdü. Dünyanın en güçlü ekonomileri, koronavirüs nedeniyle kısıtlı bir şekilde yürütülen sanayi faaliyetleri ve seyahat sektörünün zararlarını karşılamak için enerji satın almalarını düşürmek zorunda kalıyor. Merchant Commodity Fund’ın kurucusu Doug King, “OPEC+ daha fazla üretme yolunu tercih edecek ve dünya şu anda bir talep şokuyla karşı karşıya. Petrolün 30 dolara düşmesi mümkün” dedi. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın birikmiş rezervleri sayesinde, petrol fiyatlarının düşmesi senaryosuna hazır olduklarını açıklamıştı. Rusya’nın üretimi artırmayı tercih etmesiyle Suudi Arabistan’ın da benzer bir adım atması bekleniyor.

Ajanslar