Sudan: Mehdi'den 6 Nisan gösterilerine katılım çağrısı

Sadık el-Mehdi’nin liderlik ettiği muhalif Ümmet Partisi, vatandaşlara 6 Nisan gösterilerine katılma çağrısı yaparak, söz konusu eylemin halkın üzerine farz olduğunu vurguladı.

Sudan: Mehdi'den 6 Nisan gösterilerine katılım çağrısı
Sudan: Mehdi'den 6 Nisan gösterilerine katılım çağrısı

Mehdi, rejimin yeniden canlanması girişimlerini reddettiğini belirtirken, Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) de başkent Hartum’da ve diğer birçok şehirde yarın (4 Nisan) 80 noktadan başlayacak eylemlere katılma çağrısında bulundu.

Sudan’da en büyük muhalif partilerden olan Ümmet Partisi, 2 Nisan’da yayınladığı bir bildiride Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in iktidardan ayrılması taleplerinin, “muhalefetin birliğini, geniş bir kitlenin inşasını ve muhalif güçler arasında imzalanan Özgürlük ve Değişim bildirisinin gelişimini gerektirdiği” belirtildi.

Bildiride, siyasi devrim sürecinin devam etmesi, siyasi tüzük ve geçiş anayasası üzerinde uzlaşı sağlanması, alternatif politikaların geliştirilmesi, yürüyüşlerin, grevlerin çeşitlendirilmesi istenirken, Ümmet Partisi de iktidarın militarizasyonu, siyasi veya medya kampanyaları aracılığıyla “rejimi yeniden canlandırma” girişimlerini reddettiğini vurguladı. Parti, 6 Nisan Yürüyüşü mesajının, “ordunun, halkı ve kazanımlarını koruma rolünü oynaması ve halkın talepleri için söz konusu rolüne bağlı kalmasını” içerdiğini belirtti.

SPA tarafından yayınlanan bildiriye göre, “ekmek ve onur konvoyu” yarın (4 Nisan perşembe) öğleden sonra saat 3 civarında Ordurman, el-Sevra, Ombada, el-Fetihabi, el-Saliha, Hartum, Kuzey Hartum, Doğu Nil ve el-Kalakla da dahil 80 noktadan harekete başlayacak.

SPA, “ekmek ve onur konvoyuna” büyük bir katılımın olacağını belirtirken, “4 Nisan’daki ekmek ve onur konvoyu, değişim taleplerinin temel nedenlerinin bir ifadesi ve değişim faaliyetinin gerçekleşmesi için ileriye dönük bir merdivendir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve hükümetine istifa ve geçici hükümetin kurulması çağrısı yapılmadan önce fiyat artışı ve ekmek fiyatlarına yapılan zamlar dolayısıyla Sudan’da protesto gösterileri patlak verdi. Hükümet tarafından yayınlanan verilere göre protestolar sırasında 31 kişi yaşamını yitirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise protestolar dolayısıyla 51 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını, binlerce kişinin sakat kaldığını ve binlerce kişinin de tutuklandığını duyurdu.