Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü

Ülkede 26 yıldır devlet başkanı olan Lukaşenko'nun yeniden kazandığının açıklandığı seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri, 2 aydır sürüyor. Lukaşenko, Cumartesi akşamı sürpriz bir adım atarak tutuklu muhaliflerle cezaevinde görüştü.

Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü

Devlet medyasına göre Lukaşenko, anayasa reformunu görüşmek üzere cezaevine gitti ve muhalifleriyle bir araya geldi.

Muhalifler, Lukaşenko'nun görüşmek için cezaevine gidişinin "zayıflığının göstergesi olduğunu" söylüyor.

9 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin sonucunu kabul etmeyen Belaruslular iki aydır Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun istifa etmesi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor. Protestolara katılan ya da organize ettiği belirtilen binlerce kişi gözaltına alındı ya da tutuklandı.

Cezaevindeki görüşmede ne oldu?

 

Cumartesi akşamı düzenlenen görüşme 4 buçuk saat sürdü.

Görüşmeyle ilgili fotoğrafları basına dağıtan Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, tutuklu muhalif liderler görüşmenin içeriğini gizli tutma sözü verdi. Fotoğraflarda Lukaşenko'nun 11 tutuklunun bir masada olduğu; bu kişilerin bir hayli solgun olduğu görülüyor.

Ağustos ayındaki seçimde Lukaşenko'nun en güçlü rakiplerinden biri olarak görülen Viktor Babaryko da bu kişilerden biri. Ancak Babaryko'nun seçimlere katılması yasaklanmış ve Temmuz ayında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Muhalif Koordinasyon Konseyi üyesi ve avukat Liliya Vlasova ile Belarus ve Amerikan pasaportu taşıyan siyasi stratejist Vitali Shkliarov'un da fotoğrafta olduğu görülüyor.

Görüşmeye nasıl tepkiler geldi?

 

Cumhurbaşkanı'nın Litvanya'da bulunan en büyük rakiplerinden Svetlana Tikhanovskaya, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Lukaşenko'nun daha önce 'suçlu' ilan ettiği siyasi rehinelerin varlığını kabul ettiğini" yazdı. "Ancak cezaevi hücresinde diyalog olmaz" diye ekledi.

Belarus'un eski Paris Büyükelçisi olan, yakın zamanda Koordinasyon Konseyi'ne katıldığı için ülkeyi terk etmeye zorlanan Pavel Latuşko da, "Parmaklıkların arkasına koyduğu isimlerle diyalog başlatmış olması, Lukaşenko'nun zayıflığını gösteriyor" değerlendirmesi yaptı.

BBC