Loya Cirga: Barış sürecini tıkayan 400 Taliban üyesinin tahliyesini onayladı

Afganistan'da barış sürecinin tıkanmasına sebep olan aralarında idam mahkumlarının da bulunduğu 400 Taliban üyesinin bırakılması Büyük Halk Meclisi (Loya Cirga) tarafından onaylandı.

Loya Cirga: Barış sürecini tıkayan 400 Taliban üyesinin tahliyesini onayladı

Afganistan'da barış müzakerelerinin başlaması için ön şartlar arasında bulunan 400 Taliban üyesi mahkumun serbest bırakılması Büyük Halk Meclisi (Loya Cirge) tarafından onaylandı.

Başkent Kabil'de düzenlenen Loya Cirge toplantısına Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, parti liderleri, bakanlar, milletvekilleri, Kabil'deki yabancı ülkelerin temsilcileri ve ülke genelinden tüm kesimleri temsilen 3 binin üzerinde davetli katıldı.

Toplantı sonunda açıklama yapan meclis üyesi Atefa Tayeb, "Barış görüşmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, kan dökülmesine son vermek ve halkın iyiliği için Cirge, Taliban tarafından serbest bırakılması istenen 400 mahkumun tahliyesine karar verdi" dedi.

Abdullah Abdullah da, "Barış görüşmelerine başlamak üzereyiz" ifadelerini kullandı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin de kararı "iyi bir adım, olumlu bir adım" olarak değerlendirirken görüşmelerin tahliyeden sonraki hafta içinde başlayabileceğini duyurdu.

Aralarında idam mahkumları da var

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ara buluculuğuyla Afgan hükümeti ve Taliban arasında süren toplantılarda barış görüşmelerine ön şart olarak mahkum takası yapılması bulunuyordu.

Taliban bu kapsamda daha önce yakaladığı bine yakın Afgan ordu ve devlet görevlisini serbest bırakırken, Kabil de 5 bine yakın Taliban mahkumunu serbest bırakmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Gani, Taliban'ın tahliyesini istediği 400 kişiyi işledikleri suçların niteliğinden dolayı bırakamayacağını, bunu ancak Halk Meclisi'nin karar verebileceğini söylemişti.

Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) ulaştığı listeye göre söz konusu kişilerin 150'sini idam hükümlüleri oluşturuyor. Listede ayrıca "problemli" oldukları gerekçesiyle bir çeşit "kara listede" bulunan 44 kişi ve 2018'de Kabil'deki Intercontinental Oteli'ne yapılan eyleme katılmakla suçlanan 5 kişi de bulunuyor.

Euronews