Moro İslami Kurtuluş Cephesinin zaferi
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte tarafından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murat İbrahim'in, bölgeyi 2022'ye kadar idare edecek Bangsamoro Geçiş Otoritesi'nde Başbakanlık görevine atandı.
Mindanao'da Özerk Bölge Başbakanı Hacı Murat İbrahim, meclis üyeleri ve idarecilerin yanı sıra, Moro Barış Süreci İzleme Heyeti Üyesi Hüseyin Oruç parlamentonun ilk oturumuna katıldı.
Oturumda, Mindanao'nun Lanao del Sur kenti eski meclis üyesi avukat Ali Pangalian Balindong, Bangsamoro Parlamentosu Başkanı seçildi.
Moro Barış Süreci İzleme Heyeti Üyesi Oruç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede yapılan iki referandumun ardından Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin oluşturulduğunu anımsatarak, meclisinin ilk resmi açılışının bugün yapıldığını belirtti.
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte tarafından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murat İbrahim'in, bölgeyi 2022'ye kadar idare edecek Bangsamoro Geçiş Otoritesi'nde Başbakanlık görevine atandığını hatırlatan Oruç, İbrahim'in mecliste yer alacak bakanları belirlemesinin ardından bugün geçiş meclisinin açıldığını ifade etti.
Oruç, geçiş meclisinin 80 üyesi olduğunu, üyelerin 41'inin MİKC'nin adayları arasından ve 39'unun da Duterte tarafından belirlendiğini kaydetti. Mecliste yapılan ilk oturumda, üyeler arasında seçimler yapıldığını ve ilk olarak Halife Osman Nando'nun Bangsamoro Özerk Bölgesi Valisi seçildiği belirten Oruç, Bangsamoro Otonom Bölgesi'nde valinin karşılığının devlet başkanına denk geldiğini vurguladı.
Hüseyin Oruç, "Sembolik fakat meclisi feshetme yetkisi olan, Bangsamoro'yu en üst düzeyde temsil edecek kişi kanunda vali olarak adlandırılmıştı." ifadesini kullandı.
Vali Nando'nun, oturumda yaptığı konuşmasında, 50 yıldır ormanda devam eden mücadelenin ardından demokratik şekilde haklarını kazandıklarını söylediğini aktaran Oruç, Nando'nun uzun yıllar verdikleri mücadeleye bundan sonra da devam edeceklerini belirttiğini aktardı.
"Mecliste Kur'an-ı Kerim üzerine yemin edecekler"
İlk oturumda, Hacı Murat İbrahim'in de söz aldığını dile getiren Oruç, İbrahim'in sözlerini şöyle aktardı:
"Hacı Murat İbrahim burada yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından ilk 100 günde neler yapacağını anlattı. Kabinesini kurduğunu, çalışmalara başladığını ve bundan sonra halka hizmet etmek için bütün güçlerini kullanacağını söyledi. Hacı Murat'ın altını çizdiği en önemli husus yolsuzluktu. Bangsamoro'da yolsuzluğun olmayacağını, eski defterleri karıştırmayacaklarını ama bundan sonra hiç kimsenin bu ülkede ve yönetimde yolsuzluk yapamayacağını ifade etti. Hacı Murat ayrıca yarım kalan projelere olduğunu ve bu projeleri devam ettirmeyenlerden hesap soracaklarını sözlerine ekledi."
İlk oturumdaki konuşmaların ardından ikinci oturuma geçildiğini belirten Oruç, bu oturumda üyelerin Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin edeceğini anlattı.
Oruç, "Bütün vekiller ve idarecilerin hepsi, Kur'an-ı Kerim üzerine iyi yönetici olacakları ve yolsuzluğa karışmayacaklarına dair yemin edecekler. Filipinler laik bir ülke. Dini yeminler edilmiyor. Buradaki vekiller de ilk yeminlerini Manila'da yapmıştı. Şimdi de Kur-an'ı Kerim üzerine yemin edecekler." diye konuştu.
Bangsamoro Geçiş Hükümeti bölgeyi 3 yıl yönetecek
Ocak ve şubat aylarında yapılan referandumun ardından Mindanao'da kurulan Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin (BARMM) Başbakanı Hacı Murat İbrahim, 26 Şubat'ta yönetimi bölge valisinden fiilen devralmıştı.
Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte tarafından Bangsamoro Geçiş Otoritesi (BTA) başbakanlığına atanan İbrahim'in, 2022'ye kadar bölgeyi yönetmesi kararlaştırılmıştı.
80 üyeden oluşan geçiş hükümetinin 41 üyesi Moro İslami Kurtuluş Cephesinden (MİKC), 39 üyesi merkezi hükümetten oluşuyor. (A.A)