Sudan Askeri Konseyi arabulucu komitesinin teklifini kabul etti

Askeri Geçiş Konseyi’nin, iş adamı Usame Davud ve Mahcub Muhammed Salih gibi isimlerden oluşan komitenin önerisini onayladığını belirtti.

Sudan Askeri Konseyi arabulucu komitesinin teklifini kabul etti

Sudanlı siyasi kaynaklarına göre, Askeri Geçiş Konseyi liderleri ile siyasetçiler arasında fikir birliğine ulaşılması yönünde çalışmalar yapan arabuluculuk komitesi, Abdulfettah el-Burhan başkanlığında 7 sivil ve 3 askeri içeren ortak bir konsey oluşturulmasını öngören yeni bir teklifte bulundu.

Askeri Geçiş Konseyi’nin, iş adamı Usame Davud ve Mahcub Muhammed Salih gibi isimlerden oluşan komitenin önerisini onayladığını belirtti.

Teklif, beş maddeden oluşuyor. Söz konusu teklifte, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı liderliğinde 7 sivil ve 3 askeri üyeden oluşan egemen bir konsey oluşturulmasını ve Konseyin biri asker biri de sivil iki başkan yardımcısı olması yer alıyor.

Konsey, muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri tarafından hazırlanan anayasa taslağında öngörüldüğü gibi devletin başı ve egemenliğin sembolü olacak.

Ayrıca, 7'si asker 3'ü sivillerden oluşan Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi kurulması önerildi. Sivil isimlerin başbakan, maliye ve dışişleri bakanı olması teklif edilirken, Konsey’in başkanlığını askeri geçiş konseyi başkanı yürütmesi öngörülüyor.

Sudan’da muhalefetin çatı oluşumu olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi, geçiş sürecindeki yönetimle ilgili önerilerini içeren kapsamlı anayasa taslağını askeri yönetime dün teslim etmişti.

Söz konusu anayasa taslağı, geçiş sürecinde sivillerin ağırlıkta olduğu bir başkanlık konseyi, yasama meclisi ve bakanlar kurulu oluşturulmasını içeriyor.

Talebe göre, Başkanlık Konseyi, devletin başı ve egemenliğin sembolü olacak. Silahlı kuvvetler komutanının yer alacağı konseyin yargı üyelerini, büyükelçileri ve valileri atama yetkisi olacak.

Yürütme yetkisine sahip bakanlar kurulunda bir başbakan, bir başbakan yardımcısı ve 17 bakan yer alacak.

Yasama Meclisi, kadın temsili yüzde 40'ın altında olmayacak şekilde, Özgürlük ve Değişim Bildirgesine imza atan güçler tarafından belirlenecek 120 ila 150 üyeden oluşacak.