'Kraliyet ailesinde Salman'ı dizginleyebilecek biri kalmadı'
İnsan hakları grupları Suudi Arabistan'da aktivistler ve basın üzerindeki baskının artarak devam ettiğini ve daha fazla gazetecinin hapse atıldığını aktarıyor.
Suudi Arabistan'daki insan hakları meselelerini inceleyen ve gündeme getiren Londra merkezli ALQST grubundan akademisyen Yahya Assiri "Hala insanlar ve basın üzerinde baskı kurmaya devam ediyorlar ve daha fazla sayıda insan hakları aktivistini gözaltına alıyorlar" diyor. Assiri aynı zamanda ülkesinin hava kuvvetlerinde görev yapmış eski bir asker.
Son iki hafta içerisinde en az 8 gazeteci ve aktivistin gözaltına alındığını belirten Abdullah Alaoudh grubun bir başka üyesi. Aloudh babasının ülkede tanınmış bir din görevlisi olduğunu fakat şu anda idam cezası ile yargılandığını söylüyor. Alaoudh bu kişilerin ülkede çeşitli fikir ve felsefe kulüplerinin üyeleri olduğu ve 2011 yılında Arap Baharı fikrini desteklediklerini anlatıyor.
'Suudi Arabistan Kaşıkçı cinayeti sonrası ders almadı'
Suudi yetkililer bu tutuklamalara ilişkin iddialara yanıt vermiyor ve bağımsız kaynaklardan kontrol etmek de mümkün değil ancak NBC'ye konuşan insan hakları aktivistleri iki yıl önce yaşanan Cemal Kaşıkçı cinayetinin ortaya çıkmış olmasının Suudi Arabistan'da basına karşı yapılan uygulamaları ve tavrı değiştirmediğini söylüyorlar.
"Bazı ülkeler Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Arabistan'ın uluslararası baskı karşısında dersini aldığını düşünüyor" diyen Assiri değişen birşey olmadığını aksine baskıların ve gözaltıların artarak sürdüğünü dile getiriyor.
Haziran 2017'den bu yana ülkeyi de fakto lider olarak yöneten Prens Muhammed Bin Salman hakkında, Suudi Arabistan'ı reforme eden ve modernleştiren kişi olarak bir tablo çizse de "muhaliflerine karşı acımasız" olduğu yorumları var. Gücü ele aldığı günden bu yana çok sayıda entelektüel, kadın hakları savunucusu ve kraliyet ailesindeki potansiyel rakiplerini gözaltına aldıran Salman, ülkelerin istihbarat raporları ve uluslararası raporlara göre Kaşıkçı cinayetinin baş sorumlusu.
'Kraliyet ailesinde Salman'ı dizginleyebilecek biri kalmadı'
Suudi Arabistan ile ilgili bir başka insan hakları grubu olan Demokrasiyi Savunma Vakfı ise Washington merkezli şahin görüşlere shaip bir kuruluş. Bu vakıfta araçtırmacı olarak görev yapan Varşa Koduvayur, artık Salman'ı kraliyet ailesi içerisinde dizginleyebilecek hiçbir güç kalmadığını ve politik olarak aktif olmayan kişilerin bile eski görüşler nedeniyle tehlike altında olduklarını ifade ediyor. Koduvayur yapılan son gözaltıların da bu tür kişilerden oluştuğunu aktarıyor.
Reform çağrısı yapan blogger yeniden gözaltında
Gözaltına alınanlardan birinin eskiden ABD'de yaşayan aktivist blogger Faud el-Farhan olduğu ve ülkede reform için korkusuzca açık çağrı yapan ilk kişilerden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Fahran'ın 2007'de tutuklandığı ve 2014'te hakkında 5 yıl hapis kararı verildiği ancak bir daha blog yazmamayı kabul ettiği için hapis yatmadan çıktığı biliniyor.
NBC