Kim Kaybetti?

Tecrübe-i hayat bana büyük lokma ile büyük laf arasındaki farkı öğretmiş bulunuyor. İnsanoğlu söyleyeceği her lafa dikkat etmeli, özellikle Gayretullaha dokunacak laflar etmemeli.

Kim Kaybetti?

Bugün haberleri izlerken Mevlüt Çavuşoğlu'nun Irak Kürdistanı Başkanlığına seçilen Neçirvan Barzani'nin yemin törenine katılmak üzere Irak Kürdistan'ın Başkenti Erbil’e gittiğini görünce ister istemez hafızam beni 2017 yılı Eylül ayı bağımsızlık referandumu sürecine götürdü...

Tecrübe-i hayat bana büyük lokma ile büyük laf arasındaki farkı öğretmiş bulunuyor. İnsanoğlu söyleyeceği her lafa dikkat etmeli, özellikle Gayretullaha dokunacak laflar etmemeli.

Sayın Mesut Berzani kendi ülkesinde, halkı arasında bağımsızlığı isteyip istemediklerine dair Irak Kürdistan'ında, Kürt halkının reyine, görüşüne başvurmak isteyince, komşu ülke yöneticileri tozu dumana katmış, yapılacak yaptırımları sıralamışlardı.

Recep Tayyip Erdoğan referandum ile ilgili olarak, ''.... Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. " diyordu.

Nihayetinde İran ve Türkiye’den gelen tüm tepkilere rağmen, öngörülen  tarihte   bağımsızlık  referandumu yapılmış  ve Kürt Halkının yüzde doksandan fazlası bağımsızlık özlemini sandığa yansıtmıştı.

Daha sonra bilindiği üzere Rudaw Türksattan çıkarılmış, Erbil'e uçak seferleri durdurulmuş, petrol alımı sona ermişti.

Peki o günden sonra ne oldu, sadece Irak Kürt Yönetimi mi  elindeki imkanları kaybetti? Bana göre hayır, ''.... Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir'' diyenler bence daha çok kaybetti.

Bu gün Amerika tehditi altında olan Türkiye komşusu İran'dan başta petrol olmak üzere bazı malları alamamakta, İran ise Amerika ambargosundan dolayı başta petrol olmak üzere bazı malları rahat bir şekilde satamamaktadır. Yanı kısaca Kürde baskı uygulayanlar bu gün başkalarının baskısına maruz kalmaktalar.

Bu gün ise, Kürt Yönetimine uygulanan baskılar peyder pey ortadan kalktı. Kürt Yönetimi (bağımsız olmasa da) seçimle gelen ve Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin  eden ilk başkanına kavuştu ve aralarında Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu 1200 davetli bu yemin törenine şahidlik etti...

Şimdi kim kaybetti Kürd Yönetimi mi, İran ve Türkiye mi?

İbrahim Kızar / Habernas