Hamas: Geleceğin umudu
Hamas’ın gücü taşıdığı derinlikli düşüncededir. Bu düşünce geniş bir perspektiften doğmuştur. Onda medeniyet tarihle, din milliyetle kaynaşmıştır. Oluşumu Mescidi Aksa’nın köklerini resmeden formasyona benzediği gibi, bu bölgenin dünya için rol ve misyonunu da yansıtmaktadır.
İslami Direniş Hareketi (Hamas) kurulduğu ilk günden beri tarihi, siyasi ve kültürel bir miras taşımaktadır. Hamas, İslam’ın Filistin’deki asil ve köklü varlığının bir uzantısıdır. Aynı şekilde Filistin ulusal tarihiyle, Filistin’in temsil ettiği kültür ve medeniyetin de bir devamıdır.
Hamas hareketi işgalci İsrail ile olan savaşın realitesini iyi bildiği gibi, kurulduğu ilk günden beri onun arkasında duran, onu destekleyen ve ona rol biçenleri de gayet iyi biliyor. Yine Hamas, Siyonist varlığın oluşmasına neden olan stratejik derinliği ve onu Filistin’de kurmanın arkasındaki hedefleri de çok iyi biliyor.
Hamas’ın gücü taşıdığı derinlikli düşüncededir. Bu düşünce geniş bir perspektiften doğmuştur. Onda medeniyet tarihle, din milliyetle kaynaşmıştır. Oluşumu Mescidi Aksa’nın köklerini resmeden formasyona benzediği gibi, bu bölgenin dünya için rol ve misyonunu da yansıtmaktadır.
Filistin halkı büyük zulüm ve terör gördü. Dün olduğu gibi şimdi de soykırıma maruz kalmaktadır. Bununla Filistin’in doğasını değiştirmek; insanlığını ve geleceğini yok etmek istiyorlar.
Hamas hareketi işgalciyle çatışmaya kendine özgü aromayı verdi. Siyasi ve askeri bir yol edinerek, bununla oldukça mütevazı imkanlarla güç ve savaş denkleminde kendini kanıtlamayı başardı, Filistin’in ilkesel hedeflerinin gerçek yüzünü ortaya koydu, Filistin halkının geleceğe ilişkin umutlarını ve beklentilerini ifade etti, işgalciyi kalbinden vurma gerçeğini herkese gösterdi. Bu şekilde işgalciyi, istikbali ve neticede varacağı gerçek sonla alakalı sorular sormaya ve sonuçta bunu itiraf etmeye kadar zorladı.
Geçen sene meydana gelen Kudüs Kılıcı Savaşı, Hamas hareketinin düşünce ve bakış açısının hakikatini ortaya koydu. Gerçi kurulduğu ilk günden beri bunu göstermiştir ancak bu savaşta daha derinlikli bir strateji ve daha kapsamlı ve düşman için tehlikeli bir taktikle gösterdi. İşgalcinin üzerinde derin bir etki yapmada olumlu sonuçlar elde etmiştir.
Filistin halkıyla İslam ümmetinin Hamas hareketini sahiplenmesi ve onu kucaklaması, hareketin ortaya koyduğu tablonun bir sonucudur. Aynı şekilde Filistin halkının geleceğe dönük umut ve beklentilerinde kendini gösteren hedeflerin de bir sonucudur.
35 yıldır sahada olan Hamas hareketi, geleceği temsil ediyor. O geleceği taşıyor. O kendisine umutların bağlandığı bir harekettir. Kimliği koruyan bir hakikattir.
Hamas, lider ve öncülerinin görüş ve düşünceleriyle hareket eden bir harekettir. Liderlerinin bazıları bu uğurda şehit olurken, diğerleri özgürlük yolundaki rollerini sürdürüyor, tarihi, medeniyet ve gelecekle buluşturmaya çalışıyorlar.
Hamas bugün kapsamlı bir siyasi vizyona sahiptir. O, Filistin halkının tabiatıyla uyumlu köklü ve sabit ulusal projenin kendisidir. Bu projeyle tamamıyla uyumlu; askeri, siyasi ve sosyal bir çalışma yürütmektedir.
Siyonist işgal rejimi dün olduğu gibi bugün de Hamas hareketinin büyümesinden ve yayılmasından korkuyor. Çatışmanın alanı ve şeklinin artması ve değişmesi kendisini endişelendiriyor. Kudüs ve Batı Şeria’da olup bitenleri onu korkuturken, Gazze onu fazlasıyla ürkütüyor.
Hamas'ın bütün bu alanları kuşatması işgalciyi endişelendiriyor. Bu durum Hamas’ı daha büyük bir rol ve daha kapsamlı bir sorumlulukla karşı karşıya bırakıyor.
Hamas hareketi mensuplarının bugün bu geniş vizyon ve dünyadaki pek çok kişinin ona atfettiği rolle bütünleşerek çalışma ve sorumluluk alanını genişletmeleri gerekir. Hareketin gösterdiği bedel çok büyük ve önemlidir. Fakat gelen de kolay değil.
Ve zaferin vakti iyice yaklaşmıştır.