Gazze'de katledilen gazetecilerin oranı diğer meslek gruplarından çok daha yüksek
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, siyonist terör ordusunun katlettiği gazetecilerin oranının diğer meslek gruplarından çok daha yüksek olduğunu belirtti.
Dawson, (işgal rejimi) israilin gazetecileri hedef alan saldırılarını ve Gazze anlatısını şekillendirmek için yürüttüğü politikalara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Gazze Şeridi'nde 10 Ağustos'ta yapılan saldırıda, Filistin Televizyonunda çalışan Temim Ahmed Ebu Muammer ile El-Aksa Kanalı çalışanı Abdullah Mahir es-Susi isimli gazeteciler katledilirken, Dawson, işgal rejiminin, basın mensuplarını hedef alan saldırılarının açıkça savaş hukukuna da uluslararası insancıl hukuka da aykırı olduğunu söyledi.
Gazze'de her geçen gün artan şehid sayısının yanı sıra, (işgal rejimi) israil askerleri tarafından öldürülen gazetecilerin sayısının korkutucu bir boyutta arttığını dile getiren Dawson, "Ölenlerin sayısına ilişkin çeşitli rakamlar söz konusu. Doğrusu, çatışmalar durana kadar ölü sayısının tam olarak bilineceğini sanmıyorum. Ancak IFJ, ölen gazeteci sayısını 120 olarak veriyor. Mayıs ayında son yaptığımız röportajda bu sayı 100 dolaylarındaydı. (işgal rejimi) israil sadece Filistinli gazetecileri değil, uluslararası akreditasyona sahip isimleri de hedef alıyor. Son 10 aylık dönemde öldürülen gazeteci sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Bu durum sistematik hale geldi." ifadesini kullandı.
"Gazetecilerin bilerek hedef alınmadığına inanmak çok zor"
(işgal rejimi) israil ordusunun teknolojik imkanlarının oldukça fazla, üstün gözetleme ve hedefleme sistemlerine sahip olduğunu, bunların başında Lavender, Gospell, Pegasus gibi çok gelişmiş yapay zeka temelli sistemlerin geldiğini aktaran Dawson, eldeki bu imkanlara rağmen gazetecilerin ve sivillerin ölümlerinin bu denli fazla olmasının, bu kişilerin kasti olarak hedeflendiği ihtimalini kuvvetlendirdiğini belirtti.
Dawson şöyle devam etti:
"(işgal rejimi) israil Savunma Kuvvetlerinin insanları takip edebilen, bir adresi hedefleyebilecek şekilde programlanabilen, çok gelişmiş yazılımlara sahip olan insansız hava araçları olduğunu biliyoruz. Gazeteciler arasında diğer siviller ve meslek gruplarından çok, çok daha yüksek bir ölüm oranı görüyoruz. Gerçekten de Gazzeli gazetecilerin yüzde 12'sinden fazlası öldüğü düşünülürse, bu, savaştaki askerlere kıyasla alışılmadık derecede yüksek bir ölüm oranı. Gazetecilerin bilerek hedef alınmadığına inanmak çok zor."
Gazetecilerin öldürülmesinin yanı sıra (işgal rejimi) israilin medyaya uyguladığı sansürün de Gazze'deki anlatıyı değiştirme ve yeniden şekillendirme politikasının bir parçası olduğuna inandığının altını çizen Dawson, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu çatışmada tanık olduğumuz şey, (işgal rejimi) israil Savunma Kuvvetlerinin Gazze’deki anlatıyı kontrol etme girişimidir. Yabancı gazetecileri Gazze'den dışladıklarını biliyoruz. Yabancı muhabirler içeri alınmak için defalarca dilekçe verdiler ve her seferinde reddedildiler. (işgal rejimi) israil hükümetinin, devam eden çatışma konusunda kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olan ((işgal rejimi) israil tarafında) gazetecilerin, basın mensuplarının, medya kuruluşlarının hayatını zorlaştırdığını biliyoruz. Al Jazeera gibi haber platformlarının işgal altındaki topraklardan (israilden) çıkartıldığını biliyoruz. Bu, savaşın anlatısını kontrol etmek ve savaşı rapor eden kişilerin ifadelerinin değiştirilmesini ve raporlarının çöpe atılmasını sağlamak için yapılan kabaca bir girişimdir. Bu çatışmanın doğru bir şekilde anlaşılması, medyanın Gazze'ye erişiminin serbest olması, Gazze'nin ve gazetecilerin cesurca işlerini yapmaya devam etmeleri için destek vermemiz gerekiyor."
Terörist siyonist rejim 7 Ekim'den bu yana gazetecileri hedef alıyor
İşgalci terör rejimi 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik yapılan saldırılarında gazeteciler hedef oluyor
Son olarak 10 Ağustos'ta Gazze'de görev yapan Filistin Televizyonunda çalışan Temim Ahmed Ebu Muammer ile El-Aksa Kanalı çalışanı Abdullah Mahir es-Susi isimli basın mensuplarının öldürülmesiyle 7 Ekim'den bu yana katledilen basın çalışanı sayısı 168 oldu.