Fransa'da Senato 'ayrılıkçı' yasa tasarısında Müslümanlara yönelik yasakları genişletti

Senato'da kabul edilen tasarıya özellikle sağcı senatörlerin önerisiyle Müslümanlara ve özellikle başörtülü kadınlara yönelik daha da "kısıtlayıcı" maddeler eklendi.

Fransa'da Senato 'ayrılıkçı' yasa tasarısında Müslümanlara yönelik yasakları genişletti

Fransız Senatosu, İslam karşıtlığına yasal zemin kazandıracağı gerekçesiyle eleştirilen "ayrılıkçı" yasa tasarısında Müslümanlara ve özellikle başörtülü kadınlara yönelik yasakları genişletti.

Tasarı, Ulusal Meclis'in ardından Senato'da 109'a karşı 208 oyla kabul edildi. Tasarı ikinci kez Meclis'te oylanacak.

İslam karşıtı uygulamalarla sık sık gündeme gelen Fransa, bu kez çerçeveyi daha geniş tutarak "siyasal İslam" ve "İslamcı ayrılıkçılıkla" mücadele kisvesi altında ülkedeki Müslümanları daha da baskı altında tutacağı gerekçesiyle eleştirilirken, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) çoğunlukta olduğu Senato'daki oylamada tasarıya Müslümanlara ve özellikle başörtülü kadınlara yönelik daha da "kısıtlayıcı" maddeler eklendi.

Tasarı çerçevesinde Senato'da yapılan tartışmaların merkezinde başörtüsünün yer alması dikkati çekti.

Senato'da tasarıya, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin ve 18 yaşından küçük kız çocuklarının kamuya açık alanlarda başörtüsü takmalarını, havuzlarda tesettür mayo giyilmesini yasaklayan maddelerin eklenmesine karar verildi.

Belediye başkanlarına belediyedeki nikah merasimlerinde Fransa ile Avrupa Birliği (AB) bayrağı dışındaki yabancı ülkelerin bayraklarını bulundurmayı yasaklama yetkisi verilmesi, resmi spor müsabakalarında başörtüsünün yasaklanması, ülkede yaşayan ve "Cumhuriyet'in ilkelerine açık şekilde karşı çıkan" yabancılara oturum belgesi verilmemesi veya mevcutların yenilenmemesi ile üniversite koridorlarında ibadetin yasaklanması Senato'da tasarıya eklenmesine karar verilen diğer maddeler oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in Strasbourg Belediyesinin kentte Fransa İslam Toplumu Milli Görüşe (CIMG) bağlı Eyüp Sultan Camisi'nin inşaatı için para yardımı kararına ve CIMG'nin Albertville özel okul açmasına karşı çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un isteğiyle tasarıya Senato'da iki madde eklendi.

Bu iki madde, belediyelere ibadethanelere yapılacak maddi yardımların valilere 3 ay önceden bildirilmesi zorunluluğu getiriyor ve valilere Fransa'ya "düşman" yabancı ülkelerin desteklediği özel okulların açılmasını engelleme yetkisi veriyor.

"Otoriter bir tasarıdır"

Fransa'da sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Science Po Aix-en-Provence Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raphael Liogier, konuya ilişkin "Ayrılıkçı yasa tasarısı, Fransız devletinin cumhuriyet prensiplerinden ayrışmasıdır. Bu tasarı, bizi cumhuriyetten uzaklaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tasarıyla dinlerin ve özellikle İslam'ın "Fransa Cumhuriyeti'yle" sorunu olmadığını göstermesi gerektiğini belirten Liogier, Senato'da kabul edilen maddelere tepki göstererek şunları söyledi:

"Yasa tasarısı, toplumları hedef alan ve otoriter bir tasarıdır. Devlet demokrasiden çıktı. Demokrasi sadece çoğunluk olmak anlamına gelmiyor aynı zamanda azınlıklara zulmetmemektir. Keyfi bir şekilde alınan kurallara göre davranmayanlara zulmediliyor. Havuza sebebi ne olursa olsun istediği mayo ile gelmesini yasaklamak keyfi karardır. Genç kızların sokaklarda ve kamuya açık alanlarda başörtüsünü takmasını yasaklamak skandaldır. Bu, cumhuriyetin prensiplerine, anayasaya ve kamusal özgürlüklere aykırıdır."

"Bu maddeler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına aykırı"

Üniversitelerin koridorlarında ibadetin yasaklanmaması gerektiğini ifade eden Liogier, "Bu maddeler Ulusal Meclis'te kabul edilmese bile Senato'nun bu maddeleri onaylaması çılgınlık. Bu maddeler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve bu mahkemenin içtihatlarına aykırıdır." dedi.

Bu maddelerin kabul edilmesinin popülizmin güçlendiğini gösterdiğini kaydeden Liogier, ülkede siyasetçilerin Fransız kimliğinin zarar gördüğü düşüncesine kapıldıklarını ve Müslümanların bunun mağduru olduğunu söyledi.

"Fazla oy almak istiyorsanız özellikle Müslümanlara ayrımcılık uygularsınız'

Liogier, bunların 2022'deki cumhurbaşkanı seçimine yönelik atılan adımlar olmasını şaşırtıcı bulmadığını belirterek, "Benim için şaşırtıcı olan, bu tür eylemlerin oy getirmesi ve siyasetçilerin bunu anlamış olmasıdır. Bu, kamuoyunun görüşünün ne olduğunun işaretidir." dedi.

Liogier, siyasetçilerin Fransız toplumunun oyunu alabilmek için bu tür adımları attığını vurguladı.

"Fransa'da daha fazla oy almak istiyorsanız azınlıklara ve özellikle Müslümanlara ayrımcılık uygularsınız. Fransız seçmenlerin durumu endişe verici. Fransız kamuoyu (bu maddelerden) yana." diyen Liogier, bu durumun endişe yarattığını belirtti.

Liogier, şunları söyledi:

"Bu maddeler (Ulusal Meclis'te) kabul edilirse benim için Fransa artık (Alman filozof Jürgen) Habermas'ın tanımladığı demokrasi değil. Herkesten maske takmasının istediğimiz bir dönemde havuzda istediğimiz mayoyu giyememek, sokakta ve kamuya açık alanda başörtüsü takamamak saçmalık olur. Üşüdüğü için şal takan birisine hiçbir şey denilmeyecek ama Müslüman başörtüsü takarsa durdurulma olasılığı var. Bu inanılmaz şey. Bu ülkede bunu yaşayabileceğimi inanmazdım."

AA