Covid-19 salgınında ikinci dalga kapıda mı? Rakamlar ne gösteriyor?
Çin'in Wuhan kentinde başlayıp bir kaç ayda Latin Amerika'ya kadar varan Covid-19 salgınında istatistikler ikinci dalga endişesini artırdı.
Çin'in Wuhan kentinde başlayıp bir kaç ayda Latin Amerika'ya kadar varan Covid-19 salgınında istatistikler ikinci dalga endişesini artırdı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), önemlerin hafifletilmesinin ardından Avrupa'da salgının hız kazandığını açıkladı.
Salgında can kaybı ve vaka sayısının düşüşe geçmeden önceki en yüksek oranı olan tepe noktasını Mart ve Nisan aylarında atlatmıştık. Ancak şimdi grafiklerin yukarı yöne işaret etmesi gevşetilen önlemlerin ikinci bir tepe noktasına kapı aralamasından korkuluyor.
ABD: Grafikler yeniden yukarı yönlü
Dünyada 125 bin kişi ile en fazla can kaybının olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde bir gün içinde en fazla vaka 24 Nisan'da tespit edilmiş, 36 bin 400 kişinin daha enfekte olduğu anlaşılmıştı. Bu oranın ardından azalmaya başlayan vaka sayısı günlük bazda en son 34 bin 700'e ulaştı.
Houston Methodist sağlık kurumu CEO'su Dr. Marc Boom, insanların rehavete kapıldığından virüsün yeniden atağa geçtiği görüşünde.
Washington Üniversitesi'nde yapılan bir modellemeye göre ABD'de Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısının 1 Ekim'e kadar 180 bini bulacağı tahmin ediliyor.
Çin: Bitti derken tekrar başladı
Koronavirüsün çıkış noktası Çin'de salgın kontrol altına alındı, vaka sayısı sıfırlandı derken hastalık yeniden kendi göstermeye başladı. Covid-19 vaka sayısı, Çin'de şubat ayında günlük 14 bini bulurken, 23 Mayıs'ta ilk kez 0'e indi. Haziran ayında yeniden çift haneli rakamlara ulaşan istatistikler, son 30 gün içinde en fazla 50'ye kadar yükseldi.
Avrupa: İkinci dalga ciddi bir risk
Çin'den sonra salgının ikinci merkez üssü haline gelen Avrupa'da da ikinci dalga endişesi artıyor. Sağlık uzmanları 'ikinci dalganın ciddiye alınması gereken bir risk' olduğu uyarısını yaptı. Uzmanlar normalleşme süreci ile ilgili alınan kararların gözden geçirilmesini istiyor.
Dünya genelinde Covid-19 hastalığına yakalananların sayısı 10 milyona dayandı, can kaybı ise neredeyse yarım milyon. Uzun süre evde ve sosyalleşmeden uzak kalma, işsizlik, ekonomik sıkıntılar, önlemlerin gevşetilmesi ve havaların sıcaklamasının yanı sıra istatistiklerin aşağı yönlü seyri gibi çok sayıda etken insanların daha rahat davranmasına neden oluyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: virüs hala aramızda ve aşısı henüz bulunmadı, dolayısıyla kontrolsüz davranıldığı sürece ikinci dalga kaçınılmaz.
Euronews