Muttaki: Pakistan'ın makul olmayan talepleri görüşmeleri çökertti
Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakaı Emirhan Muttaki, Kabil ile İslamabad arasındaki görüşmelerin başarısız olmasının ana nedeninin, Pakistan heyetinin "makul ve uygulanabilir olmayan talepleri" olduğunu savundu.
Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, Kabil ile İslamabad arasındaki görüşmelerin başarısız olmasının temel nedeninin Pakistan heyetinin “mantıksız ve uygulanamaz” talepleri olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü mezuniyet töreninde konuşan Muttaki, Pakistan ile iyi ilişkilerin önemine vurgu yaparken, Afganistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal edecek her türlü girişime sert karşılık verileceği uyarısında bulundu.
Muttaki, Pakistan tarafının müzakereler sırasında “Artık Pakistan’da hiçbir güvenlik olayı yaşanmayacağına dair garanti verin” gibi taleplerde bulunduğunu belirterek, “Bu istekler ne makul ne de uygulanabilir,” dedi.
Afganistan İslam Emirliği’nin Pakistan ile karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerden yana olduğunu ifade eden Muttaki, “Eğer bazı çevreler Afganistan’ın egemenliğini hedef alan projeler yürütürse, ülkemiz toprak bütünlüğünü savunmakta tereddüt etmeyecektir,” diye konuştu.
“Bizim çabamız iyilik getirmek içindir. Bir Müslüman, diğer bir Müslümana fayda sağlamalıdır. Ancak biri bize karşı adım atarsa, Afganistan da kendini savunma hakkına sahiptir,” diyen Muttaki, Pakistan’ın yıllardır süregelen güvenlik sorunlarını şimdi Afganistan’la ilişkilendirmeye çalıştığını ifade etti.
Pakistan’daki Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) hareketinin 25 yıldır aktif olduğunu hatırlatan Muttaki, “Pakistan hükümeti kendisi, son 20 yılda 70 ila 80 bin vatandaşının öldüğünü açıklamadı mı?” ifadelerini kullandı.
Afgan Bakan ayrıca, Pakistan’ın Afganistan’a baskı uygulamak için ticaret yollarını kapattığını ve mülteci konularını siyasi baskı aracı olarak kullandığını öne sürdü.



