Cezayir 5 yeni üye arasından BM Güvenlik Konseyi'ne seçildi

Cumhurbaşkanlığı, kararın dış politika dengesine eklenen değerli bir kazanım olduğunu açıkladı

Cezayir 5 yeni üye arasından BM Güvenlik Konseyi'ne seçildi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) önümüzdeki Ocak ayından itibaren iki yıllık bir dönem için uluslararası örgütün Güvenlik Konseyi'nin beş yeni geçici üyesi arasından Cezayir'i seçti. Birleşmiş Milletler üyeleri ayrıca gizli oylamayla uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıyla ilgili Konsey üyeliği için Guyana, Güney Kore, Sierra Leone ve Slovenya'yı da seçti; böylece bu beş ülke, Konsey üyelikleri 31 Aralık'ta sona erecek olan Arnavutluk, Brezilya, Gabon, Gana ve BAE'nin yerini alacak.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Cezayir, bölgesindeki önemli rolüne olan takdirle, bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin oylarıyla, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren iki yıllık bir süre için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine ilk turda ve ezici bir çoğunlukla seçilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli Birleşmiş Milletler'in ana organındaki bu seçimin “ülkemize uluslararası karar alma sürecine katkıda bulunmayı temsil eden özel bir sorumluluk yüklediği ve ülkemizin ilke ve değerlerini yeniden teyit etmesi ve gündemdeki konulara ilişkin vizyonunu paylaşması için yenilenmiş bir fırsat olduğu” ifade edildi. Cezayir'in uluslararası barış ve güvenliği arttırma çabalarına odaklanmaya, kilit ortaklıkları güçlendirirken yenilenen çok taraflı eylemi canlandırmaya, bağlantısızlık ilke ve değerlerini teşvik etmeye, terörle mücadele çabalarını sürdürmeye ve kadınların ve gençlerin bu uluslararası çabalara katılımını arttırmaya kararlı olduğu belirtildi. Cezayir ayrıca Arap ve Afrika ülkelerinin sesini duyurmak ve Güvenlik Konseyi'nin yetki alanına giren çeşitli konularda ortak stratejik çıkarlarını da savunacağı da açıklanan demeçler arasında yerini aldı.

Bu vesileyle Cezayirli yetkililer “adaylığının kabulü ve destekleri için Afrika Birliği, Arap Devletleri Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na içten teşekkürlerini ve derin minnettarlıklarını” ifade ettiler. “Haklı davalarını savunmak ve Güvenlik Konseyi içindeki tüm istek ve umutları desteklemek” konusundaki kesin ve amaçlı kararlılığı bir kez daha teyit ettiklerini aktardılar. Ayrıca, uluslararası barış ve güvenliğin korunması gibi ağır ve asil bir görevle görevlendirilmiş olan bu merkezi organa katılmalarını sağladıkları için Birleşmiş Milletler'in tüm Üye Devletlere de teşekkür ettiler.