BM'den küresel çapta 23 bölgede 'açlık' uyarısı

Birleşmiş Milletler, gelecek 3 ay içerisinde küresel çapta 23 noktada açlık seviyesinin artacağı, buna bağlı olarak milyonlarca insanın etkileneceği uyarısında bulundu.

BM'den küresel çapta 23 bölgede 'açlık' uyarısı

BM'ye bağlı iki kurum tarafından yapılan açıklamada, aralarında Etiyopya'nın Tigray bölgesi, Yemen, Madagaskar'ın güneyi, Nijerya'nın kuzeyi ile Güney Sudan'ın da olduğu 23 farklı bölgede açlık seviyesinin artmasının beklendiğini bildirdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı, "Açlık Noktaları" başlıklı son raporunda, ağustos ve kasım ayları arasında "akut gıda güvensizliğinin daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu" bildirdi.

Etiyopya'nın listenin başında yer aldığı ve insani yardımların hızlı bir şekilde sağlanmaması halinde açlık ve ölümle karşı karşıya kalan insan sayısının 401 bine yükseleceği uyarısında bulunuldu.

Bu rakam, Somali'de 2011'de yaşanan kıtlıktan bu yana en yüksek seviye olarak görülüyor.

Son 40 yılın en kurak mevsimini yaşayan ada ülkesi Madagaskar'ın güneyinde, ekinlerin, kuraklığın yanı sıra zararlı böcek saldırısı altında olduğuna işaret edildi.

Buna bağlı olarak gıda fiyatlarının yükseldiği ve eylül ayına kadar en az 14 bin kişinin açlık ve ölümlerin yaşanacağı akut gıda güvensizliğine sürüklenebileceği aktarıldı.

Her iki BM ajansı da, 28 bin kişinin acil yardıma ihtiyacının olduğu, bu sayının ise yıl sonuna kadar ikiye katlanmasının muhtemel olduğu bildirdi.

Dünya genelinde 41 milyon insan kıtlık riskiyle karşı karşıya

"Akut açlık sadece ölçekte değil, aynı zamanda şiddette de artıyor" denilen BM ajanslarının cuma günü yayımlanan raporunda, "Genel olarak, dünya çapında 41 milyondan fazla insan, acil kurtarıcı yardım almamaları halinde kıtlık veya kıtlık benzeri koşullara düşme riskiyle karşı karşıya" ifadelerine yer verildi.

Roma merkezli iki kurum, 23 sıcak noktada hayat kurtarmak için acil insani yardım çağrısında bulunarak, kıtlık ve ölümü önlemek için yardımların özellikle en yüksek seviyedeki 5 yerde kritik öneme haiz olduğu belirtildi.

Bu noktaların Etiyopya'nın Tigray bölgesi, Madagaskar, Güney Sudan, Yemen ve Nijerya olduğu ifade edildi.

Raporda, Afganistan, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya, Kongo, Haiti, Honduras, Sudan ve Suriye gibi 9 ülkede daha fazla sayıda insanın "kritik gıda güvensizliği"nin yanı sıra kötüleşen açlığın pençesinde olduğu aktarıldı.

Afganistan'da haziran ile kasım ayları arasında 3,5 milyon insanın akut yetersiz beslenme ve ölümlerle nitelendirilen ikinci en yüksek gıda güvensizliği düzeyiyle karşı karşıya kalacağı bilgisi paylaşıldı.

ABD ve NATO güçlerinin ağustos ayı başlarında Afganistan'dan güçlerini geri çekmesinin ardından artan şiddet, yerlerinden edilmiş insanlar ve insani yardımın dağıtımında yaşanan zorluklara yol açabileceğine dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler ajanslarının mart ayında yayınlanan raporundan bu yana 'sıcak nokta' listesine 6 daha ülke eklendi.

Bunlar Çad, Kolombiya, Kuzey Kore, Myanmar, Kenya ve Nikaragua.

İlaveten akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan diğer 3 ülkenin de Somali, Guatemala ve Nijer olduğu, ancak veri eksikliği nedeniyle Venezuela'nın listeye dahil edilmediği belirtildi.

Sert BM yaptırımları altındaki Kuzey Kore'de durumun daha da kötüleşeceği ve "endişe verici bir tahıl açığı" seviyesini bulacağı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de Etiyopya'nın Tigray bölgesinde 8 aydır devam eden çatışmaların ardından nüfusun yüzde 90'ına tekabül eden 5,2 milyon insanın, hayat kurtarıcı insani yardıma muhtaç duruma düştüğünü duyurmuştu.

Euronews