Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan'daki askeri darbeye ilişkin konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her darbenin bir kan kaybı olduğunu belirterek, Sudan'ın bu süreci barış içerisinde atlatmasını temenni ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan'daki askeri darbeye ilişkin konuştu

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Cristian Kabore ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan'da yaşanan gelişmelere ilişkin konuştu. Her darbenin bir kan kaybı olduğunu belirten Erdoğan, Sudan'ın bu süreci barış içerisinde atlatmasını temenni ettiklerini belirtti.

Erdoğan, "Millî uzlaşı temelinde ve barış içinde Sudan'ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir, çünkü bu ülkeler bu tür darbelerden çok çekti ve her darbe çok ciddi bir kan kaybıdır. Bu kayba dost, kardeş Sudan'ın muhatap olmasını doğrusu istemem." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Cristian Kabore ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore'nin, Burkina Faso'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmî ziyareti gerçekleştirdiğini belirterek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin kapsamlı ve verimli geçtiğini söyledi.

"Burkina Faso ile ticaret hacmimizi artırma kararlılığını teyit ettik"

Türkiye ve Burkina Faso arasındaki 62 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin ülkelerin nüfusu düşünüldüğünde istenilenin çok altında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret rakamını beraber çalışarak artırma kararlılığını teyit ettiklerini kaydetti.

Türk özel sektörünü Burkina Faso ile ticaret ve yatırım yapmaları yönünde teşvik etmeye devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle tekstil ve madencilik alanlarında şirketlerin Burkina Faso'da projeler üstlenmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore'ye Türk girişimcilere sağladığı destekten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ziyaret vesilesiyle İstanbul'da Türkiye-Burkina Faso İş Forumu'nun yapılması da faydalı olmuştur. Önümüzdeki dönemde Karma Ekonomik Komisyon ikinci toplantısının da gerçekleştirilmesini öngörüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke halklarının yakınlaşmasını sağlayacak önemli alanlardan birinin de eğitim-öğretim olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'de 200 civarında Burkina Fasolu öğrencinin eğitim görmesinden memnun olduklarını söyledi.

"Burkina Faso, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk milletiyle bir dayanışma sergiledi"

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore'nin şu anda G5 Sahel Dönem Başkanlığı'nı yürüttüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oluşumun başarısına önem verdiklerini, Türkiye'nin de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Dönem Başkanı olması hasebiyle ikili ilişkileri bu noktada çok önemsediklerini vurguladı.

Burkina Faso dâhil Sahel ülkelerinin son dönemde artan şekilde terörün hedefi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, G5 Sahel Ortak Gücü'ne Türkiye'nin taahhüt ettiği 5 milyon dolarlık askerî yardımı planlanan şekilde değerlendireceklerini, bu desteğin aktarılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dostum Kabore'yle görüşmelerimizde terörle mücadele alanında karşılıklı iş birliğimizi ve desteğimizi sürdürme yönündeki ortak irademizi yineledik. 2015 yılındaki darbe teşebbüsünü engelleyen Burkina Faso halkı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk milletiyle bir dayanışma sergilemiştir. Kıta genelinde FETÖ'ye karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Cumhurbaşkanı Kabore'nin desteğine özellikle güveniyorum." diye konuştu.

"Afrika kıtası ülkelerine yönelik dışlayıcı tavırların bizim nezdimizde hiçbir değeri yoktur"

Türkiye'nin Afrika ile ilişkilere önem verdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıta ülkelerine yönelik dışlayıcı, kibirli ve müdahaleci tavırların bizim nezdimizde hiçbir değeri yoktur. Afrikalı dostlarımız kendi sorunlarına yine kendi değerleri, hassasiyetleri ve dinamikleri çerçevesinde çözümler üretecek birikime fazlasıyla sahiptir. Karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde Burkina Faso ve Afrika ülkeleriyle iş birliğimizi daha ileriye taşımaya kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu.

TİKA'nın içme suyuna erişim başta olmak üzere, sağlık, eğitim ve tarımsal iş birliği gibi çeşitli alanlarda Burkina Faso'ya yardım yaptığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burkina Faso'nun 2014 yılı sonunda yaşanan olaylarda zarar gören Meclis binasının tadilatı ve tefrişinin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini, yeni Meclis projesiyle ilgili de incelemelerin yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın Burkina Faso'da, örnek teşkil edecek, sağlık merkezi inşasının da planlama aşamasında olduğunu ifade ederek, kadınların meslek edinmesine yönelik merkezin inşasının tamamlandığını, önümüzdeki haftalarda bu merkezin de açılacağını bildirdi.

"Burkina Faso ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar ilişkilerin sağlamlaştırması bakımından önemli"

Burkina Faso ile Türkiye arasında yatırımların teşviki, savunma sanayi ve kamu yayıncılığı konularında imzalanan anlaşmaların ilişkilerin zeminini sağlamlaştırması bakımından önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke adalet bakanlıkları arasında da suçluların iadesi anlaşmasının en kısa zamanda gerçekleştirileceğini, terör örgütü mensuplarının iadesinin karşılıklı olarak temin edileceğini söyledi.

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore: Hiçbir terör gücünün bizim ülkelerimizde barınmaması gerektiğini kararlaştırdık

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore de gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı ve verimli olduğunu belirterek, Türkiye ile her alanda ilişkileri geliştirmeyi istediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destekleri için teşekkür eden Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore, "Karşılıklı olarak hiçbir terör gücünün bizim ülkelerimizde barınmaması gerektiğine karar verdik, yani Türkiye'ye çatanlar Burkina Faso'ya çatmış durumdadırlar, Burkina Faso'ya çatanlar Türkiye'ye çatmış olarak değerlendirilirler. Bu sebeple birlikte anlaşmaların altına imza atarak, Türk halkının geçmişte acı yaşamasına sebep vermiş olan tüm unsurlar için kalıcı bir çözüm getirilmesine karar verdik ve böylece iki ülkenin yol haritası konusunda yolumuzu açmaya karar verdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, ülkesine davet eden Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore, "Yoğun çalışma gündemi olduğunu biliyorum, fakat Afrika'ya olan dostane yaklaşımını bildiğim için bizi dikkate alacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da davet üzerine en yakın zamanda Burkina Faso'ya iadeyi ziyarette bulunacağını söyledi.

Açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Sudan'ın bu süreci barış içinde atlatması en önemli temennimdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, Sudan'daki askerî darbeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Sudan, bizim köklü tarihî ilişkilerimizin olduğu bir ülke. Ve bu köklü ilişkilerimizin tabii ki devamından yanayız. Ve bu noktada da yine temennim odur ki suhuletle bir kardeşlik ağı içerisinde Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya girmelidir diye inanıyorum, böyle düşünüyorum. Son dönemlerde Sudan'ın yaşadığı sıkıntıları da bilen birisiyim. Bütün bu ekonomik sıkıntıları da aşmak suretiyle Sudan'ın farklı bir sürece girmesi, bu bizim için önem arz etmektedir. Şu anda çok değişik haberler gelmektedir. Sayın Ömer Beşir'le ilgili evinde midir veyahut da bir başka yerde midir, bunlar hakkında sağlıklı bir bilgi vermemiz söz konusu değil. Ama millî uzlaşı temelinde ve barış içinde Sudan'ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir, çünkü bu ülkeler bu tür darbelerden çok çekti ve her darbe çok ciddi bir kan kaybıdır. Bu kayba dost, kardeş Sudan'ın muhatap olmasını doğrusu istemem."

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore, resmî akşam yemeğinde bir araya geldi. (İLKHA)