Bangladeş'teki olaylarda tutuklananların sayısı 2.500'e ulaştı

AFP'nin haberine göre, Bangladeş'te istihdam kotalarına yönelik protestoların yaygın huzursuzluğa yol açmasının ardından şiddet olaylarında tutuklananların sayısı 2.500'ü geçti.

Bangladeş'teki olaylarda tutuklananların sayısı 2.500'e ulaştı

AFP'nin polis ve hastanelerden bildirdiği ayrı bir kurban sayımına göre, aralarında birkaç polis memurunun da bulunduğu en az 174 kişi hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz hafta, aranan kamu görevlerine yönelik siyasallaştırılmış kabul kotalarına karşı başlayan gösteriler, Başbakan Şeyh Hasina'nın görev süresi boyunca yaşanan en kötü huzursuzluklardan birine dönüştü.

Güney Asya ülkesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve askerler konuşlandırıldı, ülke çapındaki internet kesintisi ise bilgi akışını ciddi şekilde kısıtlayarak birçok kişinin günlük hayatını altüst etti.

Yüksek Mahkeme, Pazar günü, Bangladeş'in Pakistan'a karşı 1971'deki kurtuluş savaşından kaçan "özgürlük savaşçılarının" torunları da dahil olmak üzere belirli gruplara ayrılmış işlerin sayısını azalttı.

Gösterilere öncülük eden öğrenci grubu, liderlerinin "bu kadar kan dökülmesi pahasına" reform istemediklerini söylemesiyle, pazartesi günü protestolarını 48 saatliğine askıya aldı.

Ordu komutanı durumun "kontrol altına alındığını" söyledikten sonra Salı günü kısıtlamalar yürürlükte kaldı.

Dakka'da yoğun bir askeri varlık bulunuyordu; bazı kavşaklara sığınaklar kuruldu ve önemli yollar dikenli tellerle kapatıldı.

Protestoları organize eden ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in başkanı, pazartesi günü hastane odasında kaçırılıp dövüldükten sonra hayatından endişe ettiğini söyledi ve grup Salı günü liderlerinden en az dördünün kayıp olduğunu ve yetkililerden onları akşama kadar "geri getirmelerini" istedi.

Yetkililerin protestoculara verdiği yanıt, Bangladeşli Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un yaptığı açıklamada, "Dünya liderlerini ve Birleşmiş Milletleri şiddeti sona erdirmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya" çağırmasıyla yaygın bir şekilde eleştirildi.

Yunus, “Her gün gençler rastgele öldürülüyor,” dedi. “Hastaneler yaralı ve ölü sayısını açıklamıyor.”

Dakka'daki diplomatlar da hükümetin eylemlerini sorguladı. ABD Büyükelçisi Peter Haas, Dışişleri Bakanı'na diplomatlara verdiği brifingde tek taraflı bir video gösterdiğini söyledi.

Hükümet yetkilileri, huzursuzluktan protestocuları ve muhalefeti defalarca sorumlu tuttu.

AFP'ye konuşan polis yetkilileri, şiddet olayları sırasında gözaltına alınan 1.200'den fazla kişinin (toplam 2.580 kişinin neredeyse yarısı) Dakka ve kırsal ile sanayi bölgelerinde tutulduğunu söyledi.

Chittagong ve kırsal kesimlerinde yaklaşık 600 kişi tutuklanırken, ülke genelindeki birçok ilçede yüzlerce kişi daha gözaltına alındı.

Bangladeş'te hükümet verilerine göre yaklaşık 18 milyon genç işsizken, 2018'den bu yana durdurulan kota uygulamasının Haziran ayında yeniden yürürlüğe girmesi, ciddi bir iş kriziyle karşı karşıya olan mezunları derinden üzdü.

Arabnews