Sri Lanka, Müslüman Covid kurbanlarını yaktığı için özür diledi
Sri Lanka Hükümeti yaptığı açıklamada, kabinenin "Covid-19 salgını sırasında zorunlu yakma politikasıyla ilgili bir özür" yayınladığını söyledi
Sri Lanka hükümeti, Covid kurbanlarını yakmaya zorladığı ve WHO'nun İslami usüllere uygun definlerin güvenli olduğuna dair güvencelerini hiçe saydığı için adanın Müslüman azınlığından resmen özür diledi.
Hükümet bir bildiride, kabinenin "Covid-19 salgını sırasında zorunlu yakma politikasıyla ilgili bir özür" yayınladığını söyledi.
Yeni bir yasanın, Müslümanların veya herhangi bir diğer topluluğun cenaze geleneklerinin gelecekte ihlal edilmemesini sağlamak için gömme veya yakma hakkını garanti altına alacağını söyledi.
Geleneksel olarak Müslümanlar ölülerini Mekke'ye dönük olarak gömerler. Sri Lanka'nın çoğunluktaki Budistleri, Hindular gibi genellikle yakılır.
Sri Lanka'daki Müslüman temsilciler özrü memnuniyetle karşıladılar, ancak adanın 22 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan tüm topluluklarının hala travma geçirdiğini söylediler.
Sri Lanka Müslüman Konseyi sözcüsü Hilmy Ahamed, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Hükümetin zorla yakma politikasının arkasında olan iki akademisyen - Meththika Vithanage ve Channa Jayasumana - hakkında dava açacağız." dedi.
"Ayrıca tazminat talep edeceğiz"
Ahamed, genç bir Müslüman çiftin, 40 günlük bebeklerinin devlet tarafından istekleri dışında yakılması nedeniyle tarifsiz bir acı çektiğini söyledi.
O zamanki cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, yönetiminin Müslüman cenaze normlarını ihlal ettiği gerekçesiyle BM İnsan Hakları Konseyi ve diğer forumlarda uluslararası kınamalarla karşılaşmasına rağmen cenazeleri yasakladı.
Bu ayın başlarında yayınlanan bir kitapta, eylemini, doğal kaynaklar profesörü olan Vithanage'in Covid kurbanlarının gömülmesine izin vermemesi yönündeki "uzman tavsiyesini" yerine getirdiğini söyleyerek savundu. Hiçbir tıbbi geçmişi yok.
Rajapaksa, o zamanki Pakistan başbakanı Imran Khan'ın Sri Lanka ziyareti sırasında yaptığı itirazın ardından Şubat 2021'de zorla yakma politikasını durdurdu.
Hükümet daha sonra adanın doğusundaki uzak Oddamavadi bölgesinde sıkı askeri denetim altında cenaze törenlerine izin verdi - ancak yaslı ailenin katılımı olmadan.