'Aşı siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline geliyor'

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin COVID-19'la mücadelede, Batı Balkanlar'a 3,2 milyon doz aşı yardımında bulunduğunu söyledi.

'Aşı siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline geliyor'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hırvatistan'da "Ayrı dünyalarda birlikte" sloganıyla düzenlenen 14'üncü Dubrovnik Forumu'nun açılışında konuştu.

COVID-19'un yeni varyant ve dalgalarının gelmeye devam edeceğine işaret eden Borrell, "Bir buçuk yıl sonra tünelden çıktığımızı söyleyebilirim. Brezilya'da durum AB'den 15 kat daha kötü. Salgından sonra dünya tamamen değişecek ve her şey giderek daha da dijital hale gelecek." dedi.

Borrell, salgınla mücadele etmenin tek yolunun aşı olduğunu vurgulayarak "AB, Batı Balkanlar'a 3,2 milyon doz aşı yardımında bulundu. Bu bölgeye Çin ve Rusya da aşı temini sağladı. Aşı giderek siyasi gücü etkileyen önemli bir jeopolitik araç haline geliyor." diye konuştu.

Salgın ve salgın sonrası jeopolitik durum, Batı Balkanlar'daki siyasi gelişmeler...

Batı Balkanlar'ın AB üyelik sürecini desteklediğini söyleyen Borrell, Priştine-Belgrad Diyalog Süreci'ni de yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Ev sahibi Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic de ülkesinin salgınla mücadeleye devam ettiğini belirterek, "Hırvatistan, AB'nin genişleme politikasını destekliyor. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk müzakere sürecinin başlaması için uzun süredir bekliyor." dedi.

Yarın sona erecek forumda bugün salgın ve salgın sonrası jeopolitik durum, Batı Balkanlar'daki siyasi gelişmeler ve bölgedeki ekonomik kalkınma konularının ele alınacağı paneller düzenleniyor.

Foruma bölge ülkelerinin dışişleri bakanları da katılım sağlıyor.

AA