ABD Ürdün'ü yeni müttefikler aramaya sevk ediyor
Ürdünlü siyaset uzmanları, ABD'nin Filistin-İsrail meselesine dair attığı adımlar ve bölgedeki krizlerin, Ürdün'ü yeni müttefikler aramaya sevk ettiğini belirtiyor.
ABD'nin haziran ayında açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planının bölgedeki yansımalarına ilişkin değerlendirmede bulunan siyaset uzmanları, planın Ürdün'ün Filistin'deki kutsal mekanlar üzerindeki rolünün görmezden gelindiğine dikkat çekiyor.
"Yüzyılın Anlaşması" planıyla, ABD'nin önceliğinin İsrail olduğunu ve müttefiki Ürdün'e sırtına döndüğünü belirten uzmanlar, Ürdün'ün ise bu durum nedeniyle yeni müttefik arayışına girdiğini söylüyor.
Ürdün'ün kendine yeni ittifaklar bulması gerekliliğini vurgulayan uzmanlar, bu noktada Filistin davasına destek veren tutumu ve güçlü duruşuyla Türkiye ve Katar'ın iyi bir çıkış olabileceğini düşünüyor.
Yermuk Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olan Ahmet Said Nevfel, devletlerin zaman zaman müttefiklerini değiştirdiğini, özellikle dünya düzeninin de değişmesiyle müttefiklerin değiştiğini belirterek, şu an mevcut ortamın Ürdün'ün yeni müttefikler seçmesini gerektirdiğini ifade etti.
ABD'nin Kudüs'ün egemenliğinin İsrail'de olduğunu açıklamasıyla Ürdün'ün Filistin üzerindeki konumuna saygı göstermediğine işaret eden Nevfel, "ABD, Ürdün'ün en büyük destekçisiydi ancak Amman'ın Filistin'deki statüsüne ve anlaşmalara rağmen ABD, Ürdün'ün bu konumunu göz ardı etti" dedi.
"Ürdün, Türkiye, İran ve Rusya gibi yeni müttefikler istiyor"
Nevfel, dünyada ve Orta Doğu'da siyasi açıdan stratejik değişiklikler olduğunu dile getirerek, Ürdün'ün müttefiklerini yeniden belirlemesi gerektiğinin altını çizerek, Ürdün'ün Türkiye, İran ve Rusya gibi yeni müt tefikler istediğini aktardı.
"Ürdün'ün, Türkiye gibi güçlü ülkelerle ilişkileri geliştirmesi gerek" diyen Nevfel, bölgede kaos olduğunu ve yeni ittifaklar kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.
Nevfel, Körfez ülkelerinin, özellikle yaşadığı ekonomik krizde Ürdün'e sırt çevirdiğini belirterek, Ürdünlü yetkililerin, ülkenin içinde bulunduğu krizi aşması için Körfez ülkelerinin Ürdün'e yardım etmesi gerektiğini vurguladığını ancak bunun olmadığını ifade etti.
Nevfel, "Her ülkenin kendi çıkarlarına uygun hareket etmesi gerek, Ürdün'ün çıkarları ise yeni müttefikler bulmasını gerektiriyor" diye konuştu.
Ürdün Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Mazın el-Akili de, ABD yönetiminin, Ürdün gibi müttefiki ülkelerin çıkarlarına karşı olmasına rağmen bazı Arap ülkelerinin de desteğiyle İsrail'in çıkarlarını koruduğunu belirtti.
"Yüzyılın Anlaşması" planına ilişkin sızdırılan verilere göre, Ürdün aleyhine Filistin davasının tasfiye edildiğini, Ürdün ve Filistin'in rolünün görmezden gelindiğini aktaran Akili, bunun Amman-Washington arasındaki ilişkilere soğuk bir şekilde yansıdığını dile getirdi.
"Katar ve Türkiye geçici bir çıkış olabilir"
Akili, bu durumun başta Ürdün olmak üzere Filistin davasıyla ilgili ülkeleri zor duruma soktuğunu belirterek, "Ürdün'ün uluslararası destek arayışını sürdürmesi gerekiyor. Katar ve Türkiye'nin, ABD'nin bölgesel baskılarına direnecek geçici bir çıkış olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Akili, "Körfez ülkeleri, özellikle Arap-İsrail çatışması ve Filistin meselesinde, Ürdün'e daha önce sağladıkları desteği sağlamadılar ve İsrail'in Körfez ülkeleriyle temasları çok yüksek seviyelere ulaştı" ifadelerini kullandı.
Ürdün ve Körfez ülkeleri için tehdit oluşturan un surların farklılığının, aralarındaki anlaşmazlığı artırdığını ve gerginliğe sebep olduğunu vurgulayan Akili, her ülkenin diğer ülkelerin çıkarlarını göz önüne almaksızın kendi çıkarlarını gözettiğini söyledi.
AA