Washington'da Müslümanların yüzde 80'i İslamofobi mağduru
ABD'nin Washington eyaletindeki Müslümanların yüzde 80'inden fazlası son bir yılda İslamofobi mağduru oldu.

Müslüman topluluklar zor bir yıl geçirdi. ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Oval Ofis'e dönüşüne hazırlanırken, ilk döneminin acı anıları yeniden canlanıyor; bunlara Ocak 2017'de Müslüman çoğunluklu yedi ülkeden insanların Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmesini engelleyen bir seyahat yasağı da dahil.
Washington'daki seçilmiş yetkililer "Müslüman yasağına" şiddetle karşı çıktılar - birçoğu, göçmen örgütleri ve binin üzerinde vatandaşla birlikte Sea-Tac Uluslararası Havaalanı'nda Trump yönetiminin yürütme emrine karşı konuştular. Vali Jay Inslee ayrımcı politikayı "dini ayrımcılık" olarak adlandırdı. O zamanki başsavcı ve eyalet valisi seçilen Bob Ferguson, yasağa yanıt olarak Trump'a dava açtı.
Ancak Washington'daki Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin Kasım ayında yaptığı bir ankete göre, eyaletteki Müslümanların yaklaşık %83'ü son bir yılda İslamofobi'nin kurbanı oldu.
CAIR-WA'nın (Amerikan İslam İlişkileri Konseyi) yönetici direktörü Imraan Siddiqi, "Toplulukla ön saflarda ilgilenen biri olarak, bu durum şüphelerimizi her zaman doğruluyor," dedi
Washington'da 80.000 ila 100.000 Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor ve çoğunluğu King County'de ikamet ediyor. Bu yıl özellikle artan İslamofobinin birkaç şiddet olayı yaşandı. Haziran ayında, bir spor mağazasına oyuncak silah iade etmeye çalışan 17 yaşındaki bir Müslüman genç, Renton'da vurularak öldürüldü. Şubat ayında Seattle'ın Üniversite Bölgesi'nde çalışırken bir Müslüman kadının başörtüsü bıçak zoruyla başından çalındı.
Puget Sound Müslüman Derneği'nde (MAPS) imam olan Adam Jamal, "Bu olaylar ve buna benzer diğerleri bize sadece İslamofobik söylemler görmediğimizi gösterdi" dedi. "Sadece tehditler değil, insanların Müslümanlara karşı gerçekleştirdiği gerçek eylemler de var."
Raporda, yaklaşık 500 katılımcının yaklaşık %69'unun okulda veya iş yerinde ayrımcı politikalar veya uygulamalar deneyimlediği, tespit edildi.
Gazze'deki savaş devam ettiğinden beri İslamofobik olayların daha da kötüleştiği görülüyor. Katılımcıların yaklaşık %39'u 7 Ekim 2023'ten bu yana artan ayrımcılık yaşadıklarını ve yarısından biraz fazlası ifade ve konuşma özgürlüğü haklarının kısıtlandığını veya reddedildiğini söyledi. Veriler, İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne savaşının başlamasından altı ay sonra Nisan 2024'te toplandı.
CAIR-WA'nın iletişim direktörü Katie Walker, 2023 ve 2024 yıllarının hem CAIR-WA hem de ulusal bir örgüt olarak CAIR için önyargı ve nefret raporları ve bu konuda yol almak için yardım talepleri alma açısından en yoğun yıllar olduğunu söyledi. 2023'te CAIR, Müslüman karşıtı olaylarla ilgili 8.000'den fazla şikayet aldı.
Trump'ın Ocak ayında göreve başlamasıyla birlikte, halihazırda var olan İslamofobi sorununun daha da kötüleşeceği yönünde kaygılar var.
Walker, "Seçilmiş ve atanmış yetkililerimizin, iktidardaki kişilerin, Müslüman deneyimlerini ciddiye almaları ve dikkate almaları, bu toplulukların yaşanmış deneyimleri ve ayrıca bu grubun çeşitliliği nedeniyle tavsiyeler yazarken, rehberlik yazarken ve politika çözümleri geliştirirken zorunludur," dedi. "Müslüman seslerini sohbete dahil ederlerse ve Müslüman seçmenlerini dikkate alırlarsa, politika çözümleri daha adil ve daha iyi olacaktır"
Kaynak: The South Seattle Emerald