Türkiye'de binlerce kişi, Doğu Türkistan için yürüdü

Çin'in Doğu Türkistan'daki politikaları ve insan hakları ihlalleri, Türkiye genelinde birçok şehirde protesto edildi.

Türkiye'de binlerce kişi, Doğu Türkistan için yürüdü

Çin'in Doğu Türkistan'daki politikaları ve insan hakları ihlalleri, Türkiye genelinde birçok şehirde protesto edildi.

'Sessiz Çığlık' adıyla düzenlenen ve on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemlerde "Katil Çin", "Doğu Türkistan'da zulme dur de", "Doğu Türkistan'a ses ver", Doğu Türkistan yalnız değildir" yazılı pankartlar taşındı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Cuma namazının ardından başlayan protestolarda, ellerinde Doğu Türkistan bayrakları bulunan eylemciler, Uygurlarla dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Gösterilerde Arsenal forması giyen Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'e de dayanışma mesajları verildi.

Özil, Doğu Türkistan'a sahip çıkılması için Twitter hesabından çağrıda bulunmuş, Çin yönetiminden sert tepki almıştı.

İstanbul'da Fatih Cami'sinin avlusunda toplanan kalabalık, "Kardeşini öldüren sessizliğindir", yazılı pankart açarak, ellerindeki meşaleler ile Türk ve Doğu Türkistan bayraklarıyla Beyazıt Maydanına kadar yürüdü.

Diasporadaki Uygurlar, Çin'in Doğu Türkistan'da bin 300 civarında toplama kampı inşa ettiğini ve 'yeniden eğitim merkezi' adını verdiği bu kamplarda soykırım ve asimilasyon faaliyetleri yürüttüğünü belirtiyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, toplama kamplarında 1 ile 2 milyon Uygur ve diğer Müslüman Türk azınlıklara mensup kişiler tutuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının verilerine göre ise 3 milyon civarında Doğu Türkistanlı bu kamplarda bulunuyor.

Çin Komünist Partisi iktidarı ise bu merkezlerde aşırılığa karşı Uygur ve diğer Türk azınlıklara eğitim verildiğini ileri sürüyor.

Aralarında Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de (HRW) bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluş Doğu Türkistan'a girmek istiyor.

Çin yönetimi ise zaman zaman kendi belirlediği kamplara sınırlı sayıda gazeteciyi götürüyor.

Avrupa Parlamentosu, Çin'i kınadı

Öte yandan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Doğu Türkistan'daki toplama kampları nedeniyle Çin yönetimini kınadı. Fransa'nın Strazburg kentindeki AP Genel Kurulunda toplanan Avrupalı vekiller, toplama kamplarının kapatılması çağrısında bulundu.

Ayrıca Doğu Türkistanlıların temel haklarının ihlalinden sorumlu Çinli yetkililerin mal varlıklarının dondurulması istendi.

Genel Kurulda el kaldırma yöntemiyle kabul edilen kararda, Çin'in uluslararası gözlemcilerin ve bağımsız gazetecilerin sahada olanları incelemeleri için söz konusu kamplara giriş izni vermesi gerektiği kaydedildi.

Euronews