İşte Yeni Zelanda Şehitleri Listesi

Yeni Zelanda’da katledilen müslümanlarla ilgili bilgi parçacıklarını bir araya getirmeye çalıştık. Katledilenler “hangi ülkenin vatandaşıydı, ne iş yapıyordu neden oradaydı” gibi bilgileri sizin için araştırdık

İşte Yeni Zelanda Şehitleri Listesi

Yeni Zelanda’daki saldırıda katledilen şehitlerin isim listesidir

Eşref Ali

Suvalı bir işadamıydı. Yeni Zelendaya altı gün önce Christchurch'te bir helal gıda müfettişi olarak çalışan abisini ziyaret için gelmişti. Geri dönemedi

Ashraf Ali

Fijian doğumlu bu siyahi ve beyaz sakallı müslüman arkadaşları tarafından güzel gülümseyişi ile bilinirdi.

Hüsna Ahmed

Saldırı sırasında çocukları güvenli bir alana götürmeye çalışırken sırtından vurulan Hüsna Ahmed’in eşi 6 ay önce bir saldırı sonrasında felç olmuştu. Hüsna Ahmed eşini cemiye getirmişti

Ahmed Abdülgani

Ahmed Abdülgani saldırıda şehid düşen dört Mısırlıdan biriydi. Oğlu Ömer, babası Abdulgani için “kibar ve şefkatli bir adamdı. Dünya, dünyadaki bir meleği gerçekten kaybetti.” İfadelerini kullandı

Syed Areeb Ahmed

Pakistan Karaçi doğumlu olan Syed Areeb Ahmed çalışmak ve ailesine destek olmak için Yeni Zelanda’ya taşınmıştı. Ailesinin tek erkek çocuğuydu ve dindarlığı ile biliniyordu.  Mescid-i Nur Camii’ndeki saldırı sırasında şehid düştü. Çalıştığı şirket onu "sevilen ve saygı duyulan bir üye" olarak nitelendirdi. 

Farhaj Ahsan

Ahsan 2010 yılında Hindistan'ın Haydarabad kentinden Yeni Zelanda'ya taşınmıştı. Yazılım mühendisi olan Ahsan Christchurch'e yerleşmeden önce Auckland Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Evli olan Ahsan’ın iki küçük çocuğu vardı..

Mohsen Mohammed Al Harbi

Al Harbi Suud vatandaşıydı. Yeni Zelanda'ya 25 yıl önce yerleşmişti. Saldırı sonrasında kelime şehadet getiren parmakları objektiflere takılmıştı. El harbi Yeni Zelanda’da  suyun tuzdan arındırılması için çalışıyordu.

Çalıştığı Showerwell Home Products şirketi el Harbi için “o gerçek bir karakterdi” ifadesini kullandı.

Hüseyin El-Umari

Anne tarafı Iraklı olan Abu Dabi doğumlu Al-Umari saldırı sırasında ibadet edenleri ilk korumaya  çalışanlardandı.

Syed Jahandad Ali

34 yaşındaki Pakistanlı Ali evli ve çocuk sahibiydi. Yazılım uzmanı olan Ali derin hoşgörüsü ile biliniyordu

Ansi Karippakulam Alibava

Bangladeşliydi. Kocası Abdul Nazer ile birlikte camideydi. İnsnalara “yardım edin” diye çığlık atarken katledildi

Linda Armstrong

Alman kökenliydi. Hidayete Yeni Zelenda’da ulaşmış 64 yaşında güler yüzlü bir insandı

Muse Nur Awale

Awale'nin ölüm ilanı Yeni Zelanda İslam Birlikleri Federasyonu tarafından ilan edildi. 

Zakaria Bhuiya

Bir gün önce 34. Doğum günü kutlanan Zakaria Bangladeşliydi. Kaynak ustası idi ailesini Yeni Zelendaya getirmek için uğraşıyordu.

Karam Bibi, Muhammed Zeshan Raza ve Ghulam Hussain

38 yaşındaki oğullarını ziyaret için geldikleri Yeni Zelenda’ya oğulları ile birlikte aynı camide şehid olacaklarını elbette bilmiyorlardı. Anne Karam, baba Gulam Hüseyin ve oğulları Muhammed Zeshan Raza... Pakistanlıydılar...anne babasını ve abisini şehid veren Maryam Gul, yaptığı açıklamada eli kanlı haçlı saldırganı “müslüman olması durumunda affedeceği” açıklaması ile merhameti ve yüksek ahlakı ile Yeni Zelanda halkını şok etti.

Kamel Darwish

Kemal Darwish... Eşi ve çocukları Ürdün’de yaşayan bir Filistinli..  38 yaşında 3 ve çocuk babası...

Eşi ve çocukları Yeni Zelenda’ya gidecekleri günü sayıyorlardı. 6 ay önce vize için başvurmuştu.. Gidemediler...

Annesi Kemal’in naaşını almak için Yeni Zelanda’ya gitti. Oğlunun hüznünü kaldıramadı, kalp krizi geçirdi ve o da evladı gibi ülkesinden binlerce kilometre uzakta hayatını kaybetti.

Atta Elayyan

Kuveytliydi.. Yeni Zelenda’ya 1995’te taşınmışlardı.. Sporu, kalecilik yapmayı seviyordu. 2 yaşında Aya adında bir kızı vardı. .

Ali Elmadani

66 yaşındaki Elmadani 1998'de Birleşik Arap Emirlikleri'nden Yeni Zelandaya  göç etti. Emekli mühendisin eşi kocasının katledilmesi ile ilgili onu kaybettiği için üzgün olduğunu ama camide dua ederken katledildiği için de mutlu olduğunu ifade etti

Abdukadir Elmi

Elmi'nin katledildiği Yeni Zelanda İslam Dernekleri Federasyonu tarafından açıklandı.

Muhammed Omar Faruk

Faruk, hamile karısının hala yaşadığı Bangladeş'ten Yeni Zelanda'ya taşınmıştı. Christchurch'da bir kaynakçı olarak çalışıyordu ve yeniden inşa çabalarına katkıda bulundu.  .

Amjad Kasem Hamid

Filistinli, kalp doktoru 23 yıl önce Christchurch'e göç etti. İki yetişkin oğlu vardı.

Lilik Abdul Hamid

Evli, iki çocuk babası, Air New Zealand için mühendis olarak çalışıyordu. İcra başkanı Christopher Luxon, Hamid’in 16 yıl boyunca Christchurch’teki mühendislik ekibinin değerli bir parçası olduğunu ve kaybının derinden hissedileceğini söyledi. 

Mojammel Hoq

Bir öğrenci olan Hoq, Bangladeş'ten Yeni Zelanda'ya taşındı. İki yıldan fazla bir süredir Christchurch'da diş hekimliği okuyordu. 

Mucaad Ibrahim

Katliamdaki en küçük kurban... Somalili idi. Abisi Abdi ve babasıyla birlikte Al Noor Camii'ne gitmişti. Abdi saldırıdan ölü rolü oynayarak kurtuldu. Abdi Mucaad için "enerjik, eğlenceli ve gülümsemeyi ve gülmeyi çok seviyordu" diye yazdı

 Junaid İsmail

Junaid Ismail, yaşları 1 ile 5 arasında olan üç çocuğu geride bıraktı.

Ozair Kadir

Christchurch'teki Hint Sosyal ve Kültür Kulübü'ne göre, Kadir bir havacılık öğrencisiydi ve ticari pilot olmayı istedi. 

Muhammed İmran Han

Restoran sahibi, 10 veya 11 oğlu olan "iyi bir adam" olarak komşu olarak biliniyordu

Maheboob Allarakha Khokhar

Osama Adnan Yousef Abukwaik 

1981 doğumlu Filistin  Usame Adnan Yousef Abukwaik Mısır'da büyüdü. 

Mühendis olan Usame Adnan, Mısır Hükümetinin Filistinli ve Suriyeli işçileri işten çıkarması ile Yeni Zelandaya geldi. Tek hayali ailesini  Yeni Zelanda'ya yanına almak olan Usame Adnan saldırıdan bir hafta önce eşi ile telefon görüşmesinde ilk kez bu ülkede mutlu olmaya başladığını ve burada ölmek istediğini söylemişti.

Haroon Mahmood

Mahmood Mescid Al Noor Camii'nde öldü. 13 ve 11 yaşlarında bir karısı ve iki çocuğunu geride bıraktı. Doktorasını tamamladığından beri, İngilizce dili ve işletme öğrencileri için özel bir okul olan Canterbury College'ın akademik direktör yardımcısı olarak çalışıyordu.

Sayyad Milne

Sayyad'ın babası John Milne, Al Noor Camii'nde ölen “cesur küçük askerinin” göz yaşları ile konuştu. 10. Sınıf Kaşmir Lisesi öğrencisi, annesi ve arkadaşları ile birlikte Mescid-i Noor Camii'nde olan iyibir futbolcuydu.

Muhammed Haziq Mohd-Tarmizi

Haziq, ailesiyle birlikte Mescid-i Noor Camii'nde dua ediyordu. Gençlerin babası Mohd Tarmizi Shuib, saldırıda yaralanan onlarca kişiden biriydi. 

Ashraf El-Moursy Ragheb

Ragheb, hem Mısır hem de Yeni Zelanda vatandaşlığına sahiptir. Saldırıda ölen dört Mısırlıdan biriydi

Mohamad Moosid Mohamedhosen

Mohamedhosen Mauritius'ta doğdu. Linwood Mescidi Camii'nde katledildi.

Hüseyin Moustafa

Musa, 20 yıl önce Mısır'dan Christchurch'e taşındığından beri Mescid-i Noor Camii'nin aynı köşesinde dua ederdi. En yakın arkadaşlarının arasında öldü. 

Mustafa Mustafa ve oğlu Hamza Mustafa

Suriye'den Yeni Zelanda'ya mülteci olarak gelmişti Mustafa ailesi...Esed rejiminden kaçmışlardı. O Cuma günü 44 yaşındaki Halid Mustafa, oğulları Hamza ve Zaid ile gittiler camiye... Camiden sadece 13 yaşındaki Zaid Mustafa sağ-yaralı- olarak kurtulabildi. Baba ve büyük oğlu şehidler kervanına katılmıştı

Hati Mohemmed Daoud Nabi 

71 yaşındaydı. 1977 yılından beri Yeni Zelenda’da yaşayan bir Afgan... Saldırgan Haçlı camiye girdiğinde yaşlı amca kapı açılır açılmaz 'Merhaba kardeşim, hoş geldiniz' demişti. Bunlar Muhammed Nabi’nin son sözleriydi. Gelen bir ‘kardeş’ değil; soysuzdu.

Tarık Raşid Omar

 Rosemary Omar oğlu Tarık Raşid'i camide ırakıp  park yeri aramaya başladı. Silah sesleri ile camiye gelen baba, evladı ile beraber cami yarenlerinin kanlı bedenlerini gördü 

Hafız Musa Patel

Fijili müslüman  Hafız Musa Patel'in ülkesindeki Lautoka Mescidi'nde 25 yıl imamlık yapmıştı. 20 gün önce bir davet üzerine Yeni Zelanda’ya gelen İmam Patel Fiji’de çok sevilen bir insandı. Cenazesine oldukça büyük bir kitle katılım gösterdi.

İmam Patel’in cenaze namazında konuşan Güney Auckland Müslüman Birliği Başkan Yardımcısı Abdul Shakeel Ahmed, İmam Patel'in “Fiji'nin gördüğü en büyük adamlardan biri” olduğunu söyledi.

Abdelfattah Qasem

Yeni Zelanda Müslüman Birliğin eski sekreteri... Filistinli Abdulfettah Kasem 60 yaşındaydı

Naeem ve Talha Rashid

Oğlu ile beraber katledilen  Naim Raşid 51 yaşınday oğlu Talha ise 21 yaşındaydı. Baba-oğul kucak kucağa şehitler kervanına katıldı

Matiullah Safi

Canberra'daki Afgan Büyükelçiliği, Afgan kökenli Matiullah Safi'nin vahşi saldırıa katledildiğini açıkladı. Safi 55 yaşındaydı.

Muhammed Abdüs Samad

Bangladeşli eski bir  öğretim üyesi idi. 2012 yılında emekli olduktan sonra karısı ve iki çocuğuyla Yeni Zelanda'ya taşındı. Vatandaşlık kazandıktan sonra Lincoln Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışıyordu.

Muhammed Suhail Shahid

Katledilen 9 pakistanlıdan biri de Muhammed Suhail Shahid idi.

Mounir Guirgis Soliman

Terörist saldırıda öldürülen dört Mısırlıdan biri. Soliman Mescid-i Noor Camii'nde öldü.

Arif Mohamedali Vohra

Hindistan'ın Yeni Zelanda Büyükelçisi tarafından katledildiği açıklandı. 

Ramiz Arifbhai Vora

Hindistan'ın Yeni Zelanda Büyükelçisi tarafından katledildiği açıklandı. 

Mustafa Karakaş / Doğruhaber