Tansiyon yükseliyor: İngiltere, Ukrayna'ya silah verecek!

Ukrayna’da, Rusya ve Batı arasında tansiyon gittikçe yükseliyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus işgaline karşı Ukrayna'ya daha fazla savunma silahı ve askeri eğitim vereceklerini söyledi. "Sabrımız tükendi" diyen Rus yönetimi ise, “Batının, Ukrayna’ya asker ya da silah sistemleri konuşlandırmaması konusunda bağlayıcı garantiler istiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Tansiyon yükseliyor: İngiltere, Ukrayna'ya silah verecek!

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, parlamentoda yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki Rus gücünün büyüklüğü konusunda "gerçek bir endişe" bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın hazırlık seviyesinin en iyi ihtimalle istikrarsızlaştırıcı bir atmosfere, en kötü ihtimalle de bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Wallace, Moskova'nın "giderek artan tehditkar davranışları ışığında" Ukrayna'ya yeni destekler verileceğini ifade etti.

Wallace, "Ukrayna'ya hafif anti-tank savunma silah sistemleri tedarik etme kararı aldık. Az sayıda İngiliz personeli, İngiltere'ye dönmeden önce Orbital Operasyonu kapsamında kısa bir süre için erken aşama eğitimi verecek." dedi.

Ukrayna'nın kendi sınırlarını savunma konusunda her türlü hakka sahip olduğunu ve bu yeni yardım paketinin bunu yapma kabiliyetini daha da artıracağını söyleyen Wallace, "Bunlar stratejik silahlar değiller ve Rusya için tehdit oluşturmuyorlar, meşru müdafaa için kullanılacaklar." diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da herhangi bir "istikrarı bozucu eylem" gerçekleştirmesi durumunda, "yürürlüğe girmeye hazır bir uluslararası yaptırım paketi" olduğunu belirten Wallace, herhangi bir ihlalin bir "işgal" olarak görüleceğini belirtti.

İngiliz Savunma Bakanı, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu'yu "karşılıklı güvenlik endişeleriyle ilgili sorunları tartışmak" için Londra'ya davet etti.

Batılı ülkeler, Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağın işgal hazırlığı olabileceği endişesi taşırken Rusya bu tür bir niyeti olmadığını belirtiyor. Ancak 2014 yılında Kırım'ı ilhak eden Rusya, NATO'nun Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetlerine genişlemesini "aşılmaması gereken kırmızı çizgi" olarak ilan etmişti. NATO, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki 100 bin asker, tank ve ağır silahlarını geri çekmesini isterken Rusya, kendi sınırları içinde gerekli gördüğü her yere asker konuşlandırabileceği yanıtını vermişti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov son açıklamasında Batı'nın taleplerini "saçma" bulduklarını belirterek "Kendi topraklarımızdaki askerlerimizi kışlalarına geri çekmemizi talep ederken diğer yanda Amerikan ve İngiliz askerleri Baltık bölgesine konuşlandırılıyor" ifadelerini kullanmıştı.