Sudan'da cunta karşıtlarına sert müdahale: 9 kişi öldü
Sudan'da cunta karşıtlarının düzenlediği protestolarda kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.
Ülkenin 30'dan fazla şehrinde dün on binlerce Sudanlı protestocu sokağa çıktı. Göstericiler, sivil yönetim ve ordunun siyasi işlerden çekilmesi çağrısında bulunan sloganlar attı.
Ülke medyasına göre protestolarda kolluk kuvvetlerinin gerçek mermi ve biber gazıyla müdahalesi sonucu 9 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ölenlerin 7'sinin başkent Hartum'da, diğer 2'sinin ise Wad Madani şehrinde öldükleri ifade edildi.
Nisan 2019'da, Sudan'daki ekonomik krizin ardından aylarca süren protestolar sonrası ordu, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i iktidardan indirdi ve geçici bir Askeri Konsey oluşturarak, parlamentoyu feshetti ve yönetime el koydu.
Muhalefet güçleri, sivil bir hükümetin erken kurulması çağrısında bulundu ve Askeri Konsey'e karşı çıkarak defalarca çatışmalara yol açan ve ölümlerle sonuçlanan protestolar başlattı.
Uzun istişareler ve anlaşmalardan sonra, 2019 Ağustos ayında, bir Anayasa Bildirgesi ve askeri gücün sivil güçlere devredilmesiyle üç yıl içinde sona erecek bir geçiş dönemi anlaşması imzalandı.
Ancak ordunun geçen Ekim ayında sivil kabineyi feshetmesi ve olağanüstü hal ilan etmesiyle beklentiler derin bir siyasi bölünmeye dönüştü. İktidardaki Egemen Konsey başkanı Abdulfettah Burhan, ordunun eylemlerini bir geçiş dönemi sağlama arzusu olarak açıkladı ve 2023'te seçim yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
Ancak Sudanlılar bunu başka bir askeri darbe olarak algıladılar. O zamandan beri ülkede protestolar azalmadı, 107 kişi ayaklanmaların kurbanı oldu. Son aylarda başta ekmek olmak üzere temel gıda maddelerinin fiyatları fırladı ve enflasyon oranı yüzde 350'ye ulaştı.