Siber saldırganların yeni hedefi: Deepfake

Son zamanlarda deepfake teknolojisini ve çalıntı kişisel verileri kullanan siber dolandırıcılar, uzaktan çalışılan pozisyonlara başvurarak şirketlerin müşteri verileri, finansal bilgileri ve kurumsal BT alt yapısı gibi kritik pozisyonlarına yerleşiyor. Saldırganların bu yöntemle şirket verilerini sızdırmayı, şirketi hacklemeyi ve fidye için verileri şifrelemeyi amaçladıkları belirtiliyor.

Siber saldırganların yeni hedefi: Deepfake

FBI'ın siber bölümü, çeşitli pozisyonlara başvurmak için çalıntı kişisel veriler ve deepfake kullanılan iş başvurularıyla ilgili şikayetlerde artış kaydettiğini belirten bir uyarı yayınladı.

Uyarıda, “FBI İnternet Suçları Şikayet Merkezi (IC3), çeşitli uzaktan çalışma ve evde çalışma pozisyonlarına başvurmak için deepfake ve çalınmış kişisel verilerin kullanıldığını bildiren şikayetlerde bir artış olduğu konusunda uyarıda bulunuyor” denildi.

Deepfake ile fotoğrafları olan herhangi birisi, gerçekte yapılmamış veya söylenmemiş bir şeyi yapıyor veya söylüyormuş gibi yanlış tanıtmak için manipüle edilebiliyor.

Dolandırıcılar IT ve bilgisayar programlama, veritabanı ve yazılım alanlarındaki pozisyonlara başvurarak özellikle müşteri kişisel verilerine, finansal verilere, kurumsal BT veritabanlarına ve özel bilgilere erişimi hedefliyor.

Bu da saldırganların şirket verilerini sızdırmayı ve muhtemelen kurban şirketi hacklemeyi ve fidye için verilerini şifrelemeyi amaçladığı anlamına geliyor.

Uzmanlar, Deepfake teknolojisinin, intikam, sahte haberler, aldatmacalar, zorbalık ve mali dolandırıcılığı gibi alanlardaki kullanımıyla geniş çapta ilgi topladığını belirtirken, bu teknolojinin hala %100 inandırıcı olmadığını; dikkat edildiğinde, kaydın doğasını ele veren açıklayıcı aksaklıkların ve grafikteki yapaylıkların fark edilebilir olduğunun altını çiziyor.

Deepfake nedir?

Bir kişinin mevcut metni, resmi, videoyu veya sesi alıp daha sonra manipüle ettiği bir teknolojidir. Yani bir kişinin gelişmiş yapay zeka (AI) ve sinir ağı (NN) teknolojisini kullanarak bir başkası gibi görünmesi için sahte yeni bir kimlik oluşturma teknolojisidir.

Her türden deepfake bulmak mümkün. Bir kişinin yüzünün bir başkasıyla değiştirildiği dosyalar, konuşan kişinin ağzının orijinalinden farklı bir ses parçasına ayarlanabildiği dudak senkronizasyonları, kişiye söylemediği şeyler söyletmek için kullanılan ses klonlama tekniği.

Bu sürekli olarak gelişen ve epey karmaşık olan bir teknoloji de olsa, eğer nereye bakacağınızı, nelere dikkat edeceğinizi biliyorsanız, deepfake'leri fark edebilirsiniz.