SIGAR: Afgan hükümeti varoluş kriziyle karşı karşıya

ABD'nin, Afganistan'ın Yeniden Yapılandırılması Özel Müfettişliği (SIGAR), Taliban'ın ABD ile Şubat 2020 anlaşmasının ardından saldırılarını ikiye katlamasının sonucu Afgan hükümetinin bir "varoluş krizi" ile karşı karşıya kaldığını savundu.

SIGAR: Afgan hükümeti varoluş kriziyle karşı karşıya

SIGAR tarafından hazırlanan rapora göre, Taliban’ın Afganistan'daki saldırılarının sayısı, ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de imzalanan Doha anlaşması öncesi üç ayda 6 bin 700 iken, sonrasında Eylül-Kasım 2020 döneminde 13 bin 242’ye yükseldi.

Saldırı sayısı, sonraki her üç aylık dönemde 10 binin üzerinde devam etti.

Böylece Taliban saldırılarında artış yaşandığı uzun süredir bilinmekle birlikte bunun sayısal verileri ilk kez açıklanmış oldu.

ABD, Taliban'ın Kabil hükümetiyle bir barış anlaşması müzakere edeceği beklentisiyle tüm birliklerini Afganistan'dan çekmeye başladı.

Doha anlaşması, beklenen sonucu vermedi

SIGAR'ın raporunda, Doha anlaşmasının, Taliban-Kabil görüşmelerini ilerletmek yerine, Taliban'ın düzenlediği saldırılarda hükümet güçlerinin hazırlıksız yakalandığı belirtildi.

Raporda, Doha anlaşmasından bu yana Taliban güçlerinin saldırılarındaki artışın Afgan hükümetini "varoluş kriziyle" karşı karşıya bıraktığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Afganistan'daki ABD-NATO ortak kuvvetinden alınan verilere atıfta bulunulan raporda, 2020 yılının ocak-mart döneminde 510 sivilin öldüğü ve 799 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Sonraki dönemlerde sayıların giderek yükseldiğine dikkat çekilen raporda, 2020'nin üçüncü çeyreğindeki can kaybı sayısının 1058 ve yaralı sayısının 1959 ile en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

Bu yıl nisan ve mayıs ayındaki verilere göre, 705 sivilin öldüğünün ve 1330 kişinin yaralandığı raporda belirtildi.

AA