Siber korsanlar Microsoft'un kritik kaynak kod deposuna sızdı
ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, uğradıkları siber saldırıda, korsanların şirketin gizli tuttuğu kaynak kod depolarına sızdığını duyurdu.
İşletim sistemi veya bir yazılımın temelini oluşturan kritik nitelikteki kaynak kodlara erişiminin, sadece şirket değil, Microsoft kullanıcıları için de tehlike arz ettiği belirtiliyor. İddialara göre saldırının arkasındaki korsanlar, kaynak kodlara ulaşmak için SolarWinds adlı şirketin yazılımını kullandı. Aralık ayı boyunca gündemden düşmeyen, ABD şirketlerinin ve federal hükümet kurumlarının hedef alındığı saldırılardan SolarWinds şirketi sorumlu tutuluyordu.
Kullanıcılar için şu an bir tehlike görülmüyor
Microsoft'tan yapılan açıklamada korsanların kritik kodların hangi kısımlarına ya da ne kadarına ulaştığıyla ilgili bilgi verilmedi.
SolarWinds yazılımının saldırı amacıyla oynanmış versiyonunu kendi sistemlerinde tespit ettiklerini daha önce duyuran Microsoft, kaynak kodlarla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Firma, güvenlikten sorumlu personelin aralıksız çalıştığını ve kamuyla paylaşılması uygun görülen bilgilere ulaşıldıkça bilgilendirme yapılacağını duyurdu.
Microsoft'un aktardıklarına göre, kodlarda henüz bir oynama yapıldığı ya da kullanıcı bilgilerine ulaşıldığı tespit edilmedi. Yazılımcılara göre kaynak kodlara ulaşmak çok daha büyük saldırıların kapısını aralıyor.
Saldırı ile ilgili şu ana kadar elde edilen bulgular, Microsoft kullanıcılarının durumdan etkilenmeyeceğini gösteriyor.
Geçen ay ABD'de, aralarında Ticaret, İç Güvenlik ve Savunma Bakanlıklarının da olduğu birçok hassas kuruma 'yabancı bir hükümete bağlı korsanlar' tarafından siber saldırılar yapıldığı bildirilmişti. Keza korsanların, ABD Enerji Bakanlığı ve nükleer silahlardan sorumlu Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresinin ağlarına erişmiş olduğu da ortaya çıkmıştı. ABD Dışişleri Bakanı, SolarWinds saldırısı olarak adlandırılan olaydan Rusya'yı sorumlu tutuyor. Kremlin ise iddiaları yalanlıyor.
Euronews