Rusya'daki Afganistan genişletilmiş üçlü toplantısında Taliban'a 'saldırıları durdur' çağrısı

Rusya, Çin, ABD ve Pakistan'ın ortak açıklamasında, Afganistan hükümeti ve Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi’ne de Taliban ile diplomatik bir çözüm konusunda açıkça görüşme başlatması istendi.

Rusya'daki Afganistan genişletilmiş üçlü toplantısında Taliban'a 'saldırıları durdur' çağrısı

Rusya, Çin, ABD ve Pakistan, Afganistan krizinin çözümü ve barışın sağlanması için Taliban’a saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

Rusya’nın ev sahipliğinde başkent Moskova’da Rusya, ABD, Çin ve Pakistan'ın Afganistan temsilcilerinin katıldığı Afganistan meselesi çözümüne ilişkin genişletilmiş üçlü toplantı sona erdi.

Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Büyükelçi Hakan Tekin’in katıldığı toplantıda, Katar, Afganistan ve Taliban’dan da temsilciler yer aldı.

Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, 2019 ve 2020’de yapılan görüşmelerin ve bildirilerin ruhuna uygun olarak hareket edildiği ifade edildi.

Afgan halkının savaşın sona ermesi, kalıcı ve adil bir barış talebinin kabul edildiği, sürdürülebilir barışa siyasi ve diplomatik çözümle ulaşılabileceğinin teyit edildiği açıklamada, "Afganistan’daki çatışmanın tüm taraflarını ülkedeki şiddet seviyesini düşürmeye, Taliban hareketini de daha fazla can kaybını önlemek amacıyla ilkbahar-yaz döneminde saldırıları durdurmaya, siyasi ve diplomatik bir çözüme ulaşmak için elverişli bir atmosfer yaratmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2513 sayılı kararı gereği İslam Emirliğinin yeniden kurulmasının desteklenmediği vurgulanan açıklamada, Afganistan hükümeti ve Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi’ne Taliban ile diplomatik bir çözüm konusunda açıkça görüşme başlatması için çağrı yapıldı.

Afganlar arası görüşmelere katılanların bir an önce çatışmanın çözümüne ilişkin temel meseleleri tartışmak için çağrıda bulunulan açıklamada, gelecekteki barışçıl ve istikrarlı bir Afgan devletinin temellerinin siyasi yol haritasının içeriğinin tartışılması ve barış anlaşmasının imzalanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Erken bir diplomatik çözümü teşvik etmek ve desteklemek için halen devam etmekte olan tüm uluslararası çabaları kabul ediyor ve memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerine yer verildi.

AA