Nikaragua, ABD Ticaret Odası'nı ve 150 dış bağlantılı kuruluşu kapattı

Nikaragua hükümeti, aralarında Amerikan Ticaret Odası gibi en önemli ticaret örgütlerinin de bulunduğu dış bağlantılı 151 sivil toplum örgütünü daha kapattı.

Nikaragua, ABD Ticaret Odası'nı ve 150 dış bağlantılı kuruluşu kapattı

İçişleri Bakanlığı ayrıca Nikaragua'daki Avrupa iş odalarını temsil eden çatı derneğinin yasal kaydını iptal etti.

Nikaragua Hükümeti, kararını kuruluşun mali tablolarını gerektiği gibi sunmaması nedeniyle gerekçelendirdi.

ABD Ticaret Odası, yerel olarak AMCHAM olarak bilinir, 47 yıldır Nikaragua'dadır. Dışişleri Bakanlığı'nın Batı Yarımküre işleri yardımcı sekreteri Brian Nichols'un bir tweetine göre, ABD Perşembe günü "haksız" kapanışlar olarak tanımladığı şeyleri kınadı.

ABD ile Nikaragua arasındaki ilişkiler yıllardır gergin olmasına rağmen, ticari ilişkiler devam ediyor.

Kararnameyle kapatılan diğer gruplar arasında Ulusal Çiftçiler ve Çiftlik Sahipleri Birliği ile Meksika, Panama ve Uruguay'dan ticaret odaları da yer aldı.

2018'de kendisine karşı düzenlenen ABD destekli kitlesel protestolardan bu yana, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, hükümet dışı grupları hedef aldı ve yabancı fon alan grupları, kendisini devirme girişimi olarak gördüğü şeye katılmakla suçladı. Bugüne kadar, yönetimi 5.000'den fazla kuruluşu kapattı.

Ortega, ülkenin hükümet dışı kuruluşların yalnızca devlet kuruluşlarıyla "ortaklık ittifakları" halinde çalışmasını gerektiren bir düzenlemeyi geçirmesinden günler sonra, pazartesi günü kiliseler de dahil olmak üzere çoğunluğu dini gruplar olmak üzere 1.500 ek kuruluşun kapatılmasını emretti.

Ortega, 2022'de ABD elçisi Hugo Rodriguez'in  "müdahaleci" davranışları nedeniyle Nikaragua'ya girmesini yasakladı. Nikaragua, Temmuz ayında böyle bir ziyaretin yasaklanacağını belirtmiş olsa da, ABD Senatosu Perşembe günü Rodriguez'in atanmasını onayladı.

Ortega, 2022'de göreve başladıktan sonra ABD Başkanı Joe Biden'ı insan haklarına saygı göstermeye ve "uluslararası hukuka uymaya " çağırdı.

Yetkili, Nikaragua halkının çalışma notları istemediğini, ancak adalet için ABD'nin baskısı, tehditlerin ve yaptırımların insanları korkutmadığını, daha ziyade ABD emperyalizmi karşısında kararlılıklarını artırdığını vurguladığını da sözlerine ekledi.

Ortega ve bazı Nikaragualı yetkililerin şu anda hem ABD hem de Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlara tabi olması dikkat çekici.