Mossad'ın eski Başkanı Pardo: İsrail, Batı Şeria'da ''apartheid sistemi'' uyguluyor

Eski Mossad Başkanı Tamir Pardo, 'İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bir apartheid sistemi uyguladığını ve bu görüşünün gerçeklere dayandığını' belirtti.

Mossad'ın eski Başkanı Pardo: İsrail, Batı Şeria'da ''apartheid sistemi'' uyguluyor

Pardo, Associated Press'e yaptığı açıklamada, ülkesinin ırk ayrımına dayalı uygulamalarının olduğunu ifade etti.

Eski Mossad Başkanı, "Burada bir apartheid devleti var. İki kişinin iki hukuk sisteminde yargılandığı bir ülke, apartheid devletidir." dedi.

"İsrail'in Batı Şeria'da apartheid sistemi uyguladığını" belirten Pardo, "bu görüşünün aşırı olmadığını ve gerçeklere dayandığını" kaydetti.

Hareket özgürlüğüne değinen Pardo, İşgalci İsrail'in vatandaşlarının abluka altındaki Gazze Şeridi dışında arabalarıyla istedikleri yere gidebildiklerini ancak Filistinlilerin bunu yapamadığını hatırlattı.

Pardo, İşgalci İsrail'in en önemli sorunlarından birinin Filistinliler olduğuna inandığını vurgulayarak, bunu İran'ın nükleer programından daha önemli bir mesele olarak değerlendirdiğini söyledi.

2011-2016 yıllarında Mossad Başkanlığı yapan Pardo, görev süresinde birçok kez Netanyahu'yu İşalci İsrail'in sınırlarını belirlemesi veya Yahudiler için bir devletin yıkılma tehlikesini göze alması gerektiği konusunda uyardığını aktardı.

Pardo, ülkesinin Filistinliler ile arasına bir sınır koymaması durumunda İşgalci İsrail'in bir Yahudi devleti olarak kalmasının tehlikeye gireceğinin altını çizdi.

Filistin topraklarındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.